Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-22 19:15:25

Rettegés Moszkvában: támadnak az orosz neonácik + videó

Egyre több a fiatalok által elkövetett rasszista támadás Oroszországban

Az olajban és földgázban gazdag ország gazdasága hét éve fellendülőben van az energiahordozók magas ára miatt. Így egyre több szegény munkanélküli érkezik állás reményében illegálisan a Kaukázusból, Közép-Ázsiából és más ázsiai országból is Oroszországba. Elsősorban ők a rasszista támadások célpontjai. Az emberi jogi szervezetek szerint a hatóságok nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy lecsapjanak a tettesekre.

„Divatos lett rasszista gyilkosnak lenni. Oroszországban már kialakult a neonácik infrastruktúrája, ami révén a bűnözők kényelmes életet élhetnek, akár börtönben vannak, akár előzetes letartóztatásban. Ellátják a tagok családját, ügyvédet keresnek nekik” - mondta az egyik jogvédő szervezet képviselője.

Vlagyimir Putyin kormánya tavaly kampányt indított az illegális külföldi munkavállalók és alkalmazóik ellen. Az orosz rendőrség elsősorban a piacokon és építkezéseken kereste a bevándorlókat. A hatóságok azt ígérték, hogy rendet teremtenek. A bírálók viszont úgy vélik, hogy az egyre növekvő idegen-ellenesség nyilvánult meg így, amelynek erős alapjai vannak az orosz történelemben. A jogvédők szerint még több rasszista támadásra lehet számítani azok ellen, akiknek arca elárulja, hogy nem szlávok.

Két per is folyik jelenleg Moszkvában, mindkettőben fiatalkorúakat gyanúsítanak azzal, hogy szkinhed bandákban külföldieket öltek meg. Legalább 22 embert gyilkoltak meg. A szakértők szerint olyan nézetek hatása alá kerültek, melyek szerint az oroszok kivételesek, a nem szláv származásúak viszont fogyatékosak.

 

Ajánlom

További külföldi híreink