Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-03 10:15:22

Négycsillagos tábornokokat vitt el a kommandó + videó

Kormányellenes szervezkedés gyanújával tartóztattak le Törökországban 21 embert, köztük két nyugalmazott, 4 csillagos tábornokot és újságírókat. A török ellenzék megfélemlítéssel és a kritikusok elnémításával vádolja a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártot, az AKP-t.

Ankarában a rendőrség otthonaikban vette őrizetbe a két nyugalmazott, 4 csillagos tábornokot, Hursit Tolon-t és Sener Eruygur-t. Rajtuk kívül a hatóságok elfogták egy szekulárisnak, kormányellenesnek tartott napilap ankarai tudósítóját, Mustafa Balbay-t, valamint az ankarai kereskedelmi kamara elnökét, Sinan Aygun-t is. Mind a négyen közismert kormánykritikusnak számítanak Törökországban.

A hatóságok szerint a gyanúsítottak egy ultra-nacionalista csoport tagjaiként állítólag merényletekkel akartak politikai zavart kelteni. Ezzel próbálták lerontani a kormány hitelét, vagy akár megdönteni a Recep Tayip Erdogan kormányfő vezette kabinetet.

„Azt várjuk, hogy ezzel megoldódik az ügy. Azt kívánjuk, hogy a nyomozás után eltűnjön a sötétség” - fogalmazott a török kormányfő.

A vitatott ügyben a nyugalmazott tábornokokon és újságírókon kívül korábban ügyvédeket, az alvilágban ismert személyeket és politikusokat, összesen 50 embert vettek őrizetbe.

Ajánlom

További külföldi híreink