Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-21 12:25:16

Kitüntették özvegy Honeckernét

Állami kitüntetést kapott az egykori NDK first lady-je, Margot Honecker Nicaraguában az ország államfőjétől, Daniel Ortegától.

A néhai keletnémet államfő és kommunista pártvezető, Erich Honecker 81 éves özvegye Chilében él és férje halála óta most szerepelt először a nyilvánosság előtt. A kitüntetés átadására a baloldali szandinista forradalom győzelmének 29.évfordulója kínált alkalmat.Ortega alighanem így is le akarta róni háláját a volt NDK-nak, amely annak idején luxusrepülőgépet bocsátott rendelkezésére és ezen juthatott el a világ különböző pontjaira, ahol az úgynevezett el nem kötelezett országok vezetői gyűltek össze, hogy moszkvai sugallatra munkálkodjanak az emberiség boldogulásán.

A managuai ünnepségen Ortega egyik tanácsadója meleg szavakkal emlékezett meg a keletnémetek önzetlen segítségéről, amelyet főleg hadianyag formájában kaptak az Egyesült Államok által támogatott felkelőkkel folytatott harchoz, továbbá fejedelmi vendéglátásairól, de fanyar mosollyal azt is hozzáfűzte, hogy a titkos mikrofonok minden elhangzott mondatot rögzítettek.

Margot Honecker 1994 óta él Chile fővárosában, Santiagóban - ahová a német hatóságok minden hónapban pontosan átutalják kiemelt, azaz magas nyugdíját. Noha a néhai állam és pártvezető özvegye Chilében kerüli a nyilvánosságot, köztudott róla hogy korát meghazudtoló energiáját szinte kizárólag az újraegyesült Németország elleni áskálódásra összpontosítja. Az aknamunkához már művelődésügyi miniszterként nagy tapasztalatra tett szert, nem véletlenül tartották rendszerbíráló körökben Honecker rossz szellemének, és nevezték háta mögött - kékes árnyalattal színezett haja miatt - lila sárkánynak.  (FH)

További külföldi híreink