Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-10 07:45:14

Izraelnek üzent Irán az új rakétáival + videó

Nagy- és közepes hatótávolságú rakétákat tesztelt Irán, melyek elérhetik Izraelt és a Közel-Keletre telepített amerikai bázisokat.

A rakétakísérletet Teherán fenyegetésnek szánta: nyilatkozatuk szerint ezekkel a fegyverekkel válaszolnak, ha támadás éri atomlétesítményeiket. Ahogy Izrael, úgy az Egyesült Államok is elítélte az erődemonstrációt.

A most tesztelt Shahab 3-as típúsú rakéták akár a zsidó államot is elérhetik, csakúgy, mint valamennyi Közel-Keletre telepített amerikai katonai létesítményt. A teheráni elnöki hivatal még a kilövések előtt közleményt adott ki, amely leszögezi: Iránnak csak akkor áll szándékában bevetni a fegyvereket, ha idegen támadás éri atomlétesítményeit.

Teheránt korábban többször is felszólította a nemzetközi közösség, hagyjon fel fegyverkezési célokra is alkalmas atomprogramjával. Ez nem történt meg, így nemrég az Egyesült Államok és Izrael is kilátásba helyezett egy katonai csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen.

Izraelben viszont most ténylegesen fenyegetve érzik magukat, így ők mihamarabb lépnének. „Sajnos úgy tűnik még ezek a ma tesztelt rakéták sem elég meggyőzőek Európa és az Egyesült Államok számára, hogy az iráni kérdést igenis katonai úton kell rendezni. Izraelnek tehát egyedül kell megoldani a problémát” - mondta Aryeh Eldad izraeli képviselő.

A világ túlnyomó része nem nézi jó szemmel az iráni erőfitogtatást. Éppen pár órával a rakétakísérlet előtt szólították fel a G8-ak Teheránt, hogy viselkedjen felelősségteljesebben.

Ajánlom

További külföldi híreink