Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-12 09:00:15

Irán provokál - egekben az olaj ára + videó

Világszerte éles bírálatokat váltottak ki a legújabb iráni rakétakísérletek. A perzsa állam a nemzetközi figyelmeztetések ellenére ismét nagy hatótávolságú fegyvereket tesztelt a Perzsa-öbölben. A növekvő katonai feszültség miatt rekordmagasságba emelkedett el a kőolaj ára a világpiacon.

Megközelítette a hordónkénti 147 dollárt a nyersolaj szabadpiacon, miután Irán újabb provokatív rakétakísérletet hajtott végre a Perzsa-öbölben. Az izraeli védelmi miniszter szerint országa minden rendelkezésre álló eszközzel kész megvédenie magát.

„Izrael a térség legerősebb nemzete. A múltban már bebizonyítottuk, hogy nem riadunk vissza a tettektől, amikor alapvető biztonsági érdekeink forognak kockán.” – nyilatkozta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, aki a hétvégén az Egyesült Államokba utazik, hogy újabb tájékoztatást adjon az amerikai vezetőknek a teheráni atomprogramról.

Másként ítéli meg az iráni fenyegetést Oroszország. Moszkvában úgy látják, hogy a rakéták nem adnak okot arra, hogy az Egyesült Államok rakétapajzsot építsen ki Kelet-Európában. Szergej Lavrov orosz védelmi miniszter szerint Moszkva továbbra is a tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak a válságra.

A szakértők szerint azonban az iráni rakéták nem csak a Közel-Keletet, hanem Európa déli részét is elérhetik, és ezek a fegyverek a jövőben atomtöltet hordozására is alkalmasak lehetnek.

Ajánlom

További külföldi híreink