Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-07-01 14:52:20

Fasizmus? Ujjlenyomatot vennének a cigánygyerekektől Olaszországban

Az olasz belügyminiszter továbbra is támogatja a kormány új tervét, miszerint ujjlenyomatot vennének a cigánygyerekektől - közölte kedden az Il Messaggero római napilap. Az olasz kabinet tervezett lépését többen hevesen bírálták.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter azt mondta: a Vöröskereszt és a rendőrség segítségével vinnék véghez a tervet. Az olasz politikus úgy vélte, hogy Franciaország előttük jár, mivel külön osztály foglalkozik azokkal a bűncselekményekkel, amelyeket bevándorlók követnek el.

Maroni múlt héten mondta egy parlamenti bizottságnak, hogy a cigánygyerekektől ujjlenyomatot akarnak venni, hogy "megelőzzék az olyan jelenségeket, mint a kéregetés". Azok a szülők, akik iskola helyett az utcára küldik a gyerekeket, elvesztenék felügyeleti jogukat. A politikus akkor azt mondta, így ki tudnák szűrni azokat, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni.

A javaslatot sokan hevesen bírálták. Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára például azt mondta a múlt héten, hogy a nyilvánvaló történelmi analógiák miatt aggodalomra ad okot az olasz tervezet.

Az idén áprilisban megválasztott, Silvio Berlusconi vezette olasz kormány májusban kezdett szigorításokat bevezetni, főleg a román bevándorlók miatt. Az Európai Unión belüli könnyebb mozgást kihasználva 2007-ben csaknem 300 ezer román állampolgár özönlött ugyanis Olaszországba. A most érkezőknek bizonyítaniuk kell, hogy van hol lakniuk, és legális jövedelmük elér egy meghatározott minimumot. (FH)

Ajánlom

További külföldi híreink