Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-12 13:45:55

Újságíróknak megmutatták a guantanamói börtönt + videó

Körbejárhatták a fogolytábort, amelyről Obama megígérte: be fogja záratni.

A különleges program során börtönfelügyelő tisztek a Gantanamói-öböl amerikai bázisán fogvatartott emberek életét igyekeztek a médián keresztül a nagy nyilvánosságnak bemutatni, hogy lerombolják a börtönhöz való negatív viszonyulást.

A bázison a világ minden tájáról jelenleg 250 foglyot tartanak őrizetben. Az újságírók felügyelet alatt végigjárhatták a IV., az V. és a VI. tábort. A IV. táborban közel 60, jó magaviseletű foglyot tartanak, akik akár a Discovery Channel, rajzfilmek, vagy a FIFA futball mérkőzéseinek nézésével is múlathatják az idejüket.

A VII. számú tábort azonban nem mutatták meg az újságíróknak. A VII. tábor szigorúan titkos helyen található, és maximális őrizet alatt áll, itt tartják ugyanis fogva az öt „legértékesebb” foglyot, köztük Khalid Sheikh Mohammed-et is, valamint négy közeli munkatársát, akik saját bevallásuk szerint a 2001. szeptember 11-i támadások kitervelői és irányítói voltak.

Az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama kampánya során kijelentette, be fogja záratni a széles körben elítélt guantanamói tábort, és hagyományos börtönökbe fogja szállíttatni a foglyokat, ahol hagyományos-, vagy katonai bíróság elé állhatnak, nem pedig a Bush kormányzat alatt felállított guantanamói különleges bíróság elé. E határozott tervek ellenére a különleges biztonsági fokkal rendelkező fogolytábor esetleges bezáratása rengeteg jogi-, és politikai kérdést vet fel.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink