Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-09 16:55:04

Sarkozy: Mugabénak mennie kell!

Itt az ideje megmondani, hogy elég áldozatot szedett már a népéből.

"Mugabénak mennie kell" - hangzott el Nicolas Sarkozy szájából az Élysée palota dísztermében, az Emberi Jogok Nyilatkozata születésének 60. évforulója alkalmából, hétfőn. Beszédét többek között a "The Elders" szervezet prominens tagjai előtt mondta, amely tagjának tudhatja a korábbi amerikai elnököt, Jimmy Cartert, az énekest, Bono-t és Charles Bronsont.

A francia elnök afrikai diktátoroknak címzett ultimátumait egy, a zimbabwei elnöknek, Robert Mugabénak címzett felszólítással gyarapította: "Tiszteletem Dél-Afrikának és Dél-Afrika elnökének Thabo Mbekinek, de amikor egy diktátor nem akar hallani, nem akar érteni az államfőknek és kormányoknak be kell szüntetniük a párbeszédet. Itt az ideje megmondani Mugabe úrnak, hogy elég áldozatot szedett már a népéből, Zimbabwe lakóinak joguk van a szabadsághoz, a biztonsághoz és az emberi méltósághoz."

Itt az ideje megmondani Mugabe úrnak, hogy elég áldozatot szedett már a népéből, Zimbabwe lakóinak joguk van a szabadsághoz, a biztonsághoz és az emberi méltósághoz."

Sarkozy bátorította a szudáni elnököt, Omar el-Béchirt, hogy válassza a békét Darfúrban, hiszen a jövő az ő kezében van. "Vitán felül áll, szükségünk van a szudáni kormányra ahhoz, hogy megtaláljuk a békét Darfúrban, de Béchirnek kevés ideje maradt a döntésre. Ha változtat álláspontján, a nemzetközi közösség tárgyal vele, ha nem változtat, nemzetközi bünetőbíróság előtt kell szembe néznie a következményekkel" - utalt az elnök egy 2007-es elfogatóparancsra, amelyet Omar Béchir egyik minisztere ellen adtak ki háborús bűnök és emberiség elleni bűntettek elkövetése miatt a darfúri tartományban.

Az elnök kitért a Párizs és Peking között, a dalai láma nyári fogadása miatti nézeteltérésre is. "Franciaország hűtlenné válna történelméhez, ha nem fogadna egy Nobel Békedíjast." Megnyugtatásképpen hozzátette: "Meggyőződésem, hogy Kína egyike a világ nagyjainak és helye van a kormányzásában."

Francia nyelv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink