Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-23 14:35:55

Oroszország erősíti pozícióit: gázkartellt szervez

Oroszország 11 egy gázexportáló ország miniszterének részvételével, egy, az Opec mintájára szerveződő gázkartellt alapító csúcstalálkozót hívott össze Moszkvába.

Az Egyesült Államok és az EU már korábban aggályait hangoztatta a tervvel szemben, mert attól tart, hogy annak célja, mint az Opecé is, hogy magasba tornássza az árakat. Oroszország visszautasítja a vádakat- írja az azta.hu.

Moszkva a gázexportálók által már eddig is működött laza konzultatív szervezetet (GECF) akarja komolyabb érdekérvényesítő szövetséggé fejleszteni, amelyben megerősítheti vezető szerepét, mint a világ legnagyobb gázexportőre. Ennek megfelelő komolysággal állnak az oroszok a tárgyaláshoz, amelyen részt fog venni Vlagyimir Putyin kormányfő, és Dmitrij Medvegyev ebédet ad a miniszterek tiszteletére.

Az új szervezet tagjai sorába Algériát, Bolíviát, Bruneit, Egyiptomot, Indonéziát, Iránt, Líbiát, Malajziát, Nigériát, Trinidad és Tobagót, az Egyesült Arab Emírséget, Katart és Venezuelát hívták meg. Norvégiának és az Egyenlítői-Guineának megfigyelői státuszt szánnak.

Az új szervezet létrejötte után is fennmaradna azonban az úgy nevezett Gáz-trojka, amelyhez Oroszország, Irán és Katar tartozik, akik együtt a világ gázkitermelésének több mint a felét adják. Moszkva szerint a trojka nem azért marad fenn, hogy diktálja a gáz árát.

azta.hu

Ajánlom

További külföldi híreink