Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-28 12:15:13

Nem szűnő izraeli légicsapások Gázában (frissítve!)

Kedden válságtanácskozást tart Sarkozy az EU külügyminiszterekkel a Gázai övezet elleni támadás nyomán kialakult helyzetről.

Kedd, 8:00

Válságtanácskozásra Párizsba hívta keddre az EU-tagállamok külügyminisztereit az integrációs szervezet soros francia elnöksége.

A rendkívüli ülésen a Gázai övezet elleni izraeli támadás nyomán kialakult helyzetet vitatják meg. A huszonhetek kedd délutáni rendkívüli külügyminiszteri ülését azután hirdették meg, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon beszélt Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel. A két államférfi többek között a válság lehetséges megoldásait vette számba a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint.

Palesztin egészségügyi illetékesek közlése szerint legkevesebb 345 ember vesztette életét a három napja tartó izraeli légitámadásokban. A sebesültek számát bő 1600 főre becsülik.

Dan Harel, az izraeli vezérkari főnök helyettese korábban úgy fogalmazott, hogy "a legrosszabb még hátravan". Az izraeli média a Gázai övezet elleni szárazföldi művelet előkészítéseként értékelte, hogy hétfőn zárt katonai övezetté nyilvánítottak egy 2-4 kilométer széles sávot a terület határa mentén.

Emelkedett a kőolaj ára hétfőn, elsősorban azért, mert az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre bizonytalanná téve az olajszállításokat a közel-keleti térségből. Hozzájárult a dráguláshoz a profitkivétel, valamint a dollár gyengülése is.

 

Hétfő, 15:30

A masszív izraeli légitámadások ellenére a palesztinok újabb rakétákat lőttek ki izraeli területre, amelynek következtében egy ember meghalt, hárman megsebesültek.

Az iszlám országok szervezete (OIC) közben jelezte, hogy a Hamász kész újabb tűzszünetet ajánlani Izraelnek, amelynek feltétele a légitámadások beszüntetése, és a Gázai övezet blokádjának feloldása lenne. Ennek fejében a Hamász ígéretet tenne arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet betartását a palesztinok által.

Izrael közben fokozza a nyomást a Hamászra és a Gázai övezetnél két kilométer széles biztonsági folyosót hozott létre, amelyben betiltott minden mozgást. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter engedélyezte mintegy 100 teherautó segélyszállítmány, főleg vér, gyógyzser, egészségügyi eszközök, üzemanyag és mentőautók szállítását a Gázai övezetbe.

Hétfő, 8:00

Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta- közölték palesztin kórházi források.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a légierő több tucatnyi támadást hajtott végre az éjjel az övezetben, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

A szombat óta tartó légitámadásoknak már több mint 300 (egy forrás szerint pontosan 307) halálos áldozata van.

Hétfőn újabb országok (Japán, Kína, Malajzia, Mexikó, Kanada) ítélték el az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzíváját, közülük több felszólította a zsidó államot, hogy azonnal hagyja abba a légitámadásokat.

Vasárnap, 15:30

Izraelben már a tartalékosokat is mozgósítják - közölte vasárnap egy izraeli magas beosztású kormányilletékes. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint a kormány több ezer tartalékos behívását hagyta jóvá.

Az intézkedés a támadó- és védelmi egységek tartalékosaira vonatkozik. Korábban Ehud Barak védelmi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén beveti szárazföldi erőit is.

Közben a palesztin elnök felszólította a Hamász iszlamista mozgalmat, hogy újítsa meg az Izraellel kötött tűzszünet, megakadályozandó a további vérontást a Gázai övezetben.

A palesztin elnök elmondta, hogy beszéltek a Hamász vezetőivel, és arra kérték őket, hogy ne tekintsék lejártnak, hanem hagyják folytatódni az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott hathónapos tűzszünetet.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter közölte, hogy Egyiptom megpróbál tárgyalni Izraellel és a Hamásszal egy fegyverszüneti egyezségről, amelyet tűzszüneti megállapodás követhetne.

Az Abbásszal tartott egyeztetés után Abul Geit megerősítette, hogy az Arab Liga külügyminiszterei szerdán Kairóban összeülnek, és kidolgozzák a fegyverszünethez, majd a tűzszüneti megállapodás megújításához vezető tervet.

Vasárnap, 12:15

Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at.

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra.

A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamász létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra "bizonyos számú" támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely "terroristáknak nyújtott menedéket".

Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást indított az éjszaka folyamán. Hírügynökségi összesítések szerint a második napja tartó légi hadjáratnak már legalább 130 halálos áldozata van a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig eléri a 700-at.

A zsidó állam - indoklása szerint - azért kezdett eddig soha nem látott méretű műveletet a Hamász radikális mozgalom ellen, hogy véget vessen az izraeli területek ellen irányuló rakéta- és aknavetős támadásoknak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatja a gázai helyzetnek szentelt rendkívüli ülését. Az arab országok egy csoportja határozattervezetet terjesztett a BT elé, a dokumentum elítéli az izraeli hadműveleteket, és felszólítja Izraelt, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai akciókat a Gázai övezetben.

Diplomaták szerint a BT valószínűleg nem fogja megszavazni ezt a tervezetet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közben nyilatkozatban szólította fel a szembenállókat, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, és elítélte Izraelt az erő túlzott alkalmazása miatt.

A Gázai övezetben zajló harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólította fel vasárnap a szembenálló feleket állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a Biztonsági Tanács tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai erőszak fokozódása miatt, és sürgetik a harci cselekmények azonnali beszüntetését.

"A BT tagjai felszólítják az érintetteket, hogy azonnal vessenek véget mindenfajta harci cselekménynek" - olvasható a testület nyilatkozatában. A BT-tagok hangsúlyozzák, hogy szükség van a "nyugalom maradéktalan helyreállítására".

A zárt ajtók mögött lezajlott négyórás vita után elfogadott nyilatkozat felszólítja az érintetteket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, beleértve a gázai határátkelők megnyitását is a gázai övezetbeli lakosság "égető humanitárius és gazdasági szükségleteinek" a kielégítése, élelemmel, gyógyszerrel és üzemanyaggal való ellátása érdekében.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte vasárnap, hogy az izraeli hatóságok a nap folyamán korlátozott mértében beengednek a Gázai övezetbe gyógyszer- és humanitárius segélyt.

Barack szerint minden határátkelő zárva marad, de egy kisebb - nemzetközi segélyszervezetek által összeállított - szállítmány átkelhet a kerem-salomi határátkelőn. Izraeli sajtóhírek szerint Barak ezzel akarja tompítani a nemzetközi bírálatok élét.

Az izraeli rádióban idézett palesztin kórházi források vasárnap közölték, hogy az utóbbi 24 óra leforgása alatt 271 palesztin vesztette életét az izraeli légi csapások következtében, a sebesültek száma pedig meghaladja a 800-at.

A jelentés szerint a gázai kórházak nem képesek ellátni a sebesülteket, elegendő ágy hiányában sok sebesültet a földön ápolnak. A palesztin orvosok azt remélik, hogy a sebesülteket átszállíthatják Egyiptomba, amely már megnyitotta erre a célra a rafahi határátkelőt.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter azonban vasárnap közölte, hogy a Hamász nem engedi meg a sebesültek elszállítását Egyiptomba, ahol - mint mondta - "várnak rájuk".

MTI/hirsarok.hu

Ajánlom

További külföldi híreink