Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-01 10:05:59

Libanon elismeri a palesztin fantomállamot + videó

A libanoni kormány várhatóan elismeri az önálló palesztin államot, amely még meg sem alakult.

A bejrúti kabinet a tervek szerint teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesít az általa „Palesztina államának” nevezett területtel, és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet bejrúti irodája nagykövetségi státuszt kap.

Közben az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon engedését izraeli börtönökből. A rabokat december elején bocsátják szabadon a Fatah-ellenőrzés alatt álló Ciszjordániában.

„Ezek olyan foglyok, akiknek nem tapad vér a kezéhez. A célunk ezzel az, hogy erősítsük Mahmúd Abbasz palesztin elnököt” – mondta Benjamin Ben-Eliezer, az infrastruktúráért felelős izraeli miniszter.

Van azonban olyan izraeli kormánytag, aki nem így látja.

„A palesztin foglyok elengedése időről időre meghiúsítja a Gilad Salit elrabolt izraeli katona hazatéréséről folytatott tárgyalásokat. Vannak olyan izraeli foglyok, akiket még az ünnepekre sem engednek el. Ez a lépés ezért furcsa, meglepő és veszélyes” – vélekedik Eli Jisaj kereskedelmi miniszter.

A Fatah mozgalom viszont még ezzel is elégedetlen.

„Addig nem lesz végleges megoldás, amíg ki nem engedik az összes palesztin foglyot, és meg nem tisztítják az izraeli börtönöket” – mondta a Fatah szóvivője.

Ezalatt a Hamasz-uralom alatt lévő Gázai övezetből, palesztinok számos rakétát és aknát lőttek ki izraeli területre. Több, lakott területen csapódott be, de most sérülés nem történt. Az Izrael és a palesztin terrorszervezet között kötött tűzszünet ellenére naponta csapódnak be palesztin lövedékek Dél-Izraelben.

„Az izraeli védelmi miniszternek, ahelyett, hogy Indiának megy segíteni, ide kellene jönnie, hogy segítsen a városunkon. Naponta jönnek a palesztin rakéták” – panaszkodik ez a szderóti lakos.

Közben amputálni kellett annak a 21 éves izraeli katonának a lábát, akit pénteken talált el egy palesztin akna az egyik gázai átkelőnél. A támadásban összesen nyolc izraeli katona, köztük két lány sebesült meg.

Ajánlom

További külföldi híreink