Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-30 07:35:28

Csak Irán védi a Hamaszt + videó

A washingtoni Fehér Ház szerint a Hamasz a felelős az erőszakért a Gázai övezetben.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, a palesztin terrorszervezet váltotta ki az izraeli csapásokat azzal, hogy civileket támadott rakétáival. A kancellár szerint Izrael polgárait igyekszik védeni a gázai műveletekkel.

Aliza Bin-Nun izraeli nagykövet pedig az ATV Híradónak azt mondta, Izrael célja, hogy hosszú távú békét teremtsen polgárainak a déli országrészben, miközben igyekszik elkerülni a palesztin civil áldozatokat.

A nyugati kormányok mellett Egyiptom és Mahmúd Abbasz palesztin elnök is a Hamaszt tette felelőssé a gázai harcokért.

„Egyértelművé szeretném tenni, hogy a Hamasszal közvetlenül és közvetve is tartottuk a kapcsolatot, és kértük őket, hogy ne vessen véget az Izraellel kötött tűzszünetnek. Így el lehetett volna kerülni, ami történt” – mondta a palesztin elnök.

Ennek ellenére az arab világban és más helyeken is ezrek tüntettek az izraeli műveletek ellen. Jeruzsálemben és Ciszjordániában a demonstrációk zavargásokba torkollottak. A Hamasz mellett tüntettek a libanoni Bejrútban, a törökországi Ankarában és Isztambulban, a pakisztáni Karacsiban, és Teheránban is. A megmozdulásokat gyakran kísérte izraeli és amerikai szimbólumok égetése. Tüntetések voltak New Yorkban, Londonban és Párizsban is. A palesztinok védelmére szólította a világ muzulmánjait Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője, míg a Hamasz Damaszkuszban élő vezetője, Haled Mesal harmadik intifádát sürgetett. Szíria pedig bejelentette, megszakítja az Izraellel folytatott közvetett béketárgyalásokat.

A Hamasz nem folytathatja tovább eddigi politikáját – ezt már Izrael budapesti nagykövete mondta az ATV-nek.

„A Hamasz terrorszervezet, amely nem akarja elismerni Izraelt, nem akar lemondani az erőszakról, nem fogadja el a nemzetközi megállapodásokat, hanem azt akarják, hogy Izrael eltűnjön a Közel-Kelet térképéről. Izrael azonban mindent meg fog tenni, hogy megvédje polgárait, hiszen ez minden kormány feladata” – mondta a Híradónak Aliza Bin-Nun.

Ajánlom

További külföldi híreink