Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-12-06 11:05:40

Usztasa egyesületet jegyeztek be Horvátországban

Minden városban igyekeznek terjeszkedni.

Az egyesület tagjai természetesen – eddig mintegy 100 fő lépett be – mélyen egyetértenek az uszatasa ideológiával. Annak a náci horvát államnak az elveivel, amelynek emlékét ilyen aktívan őrzik.

Az egyesület a tervek szerint rövid idő alatt 1500 fővel fog gyarapodni, ennyi új belépőre számítanak csupán Zadar megyéből. Erről a Jutarnji.hr horvát hírportál számolt be. Horvátország a második világháborúban német csatlósként élvezhette a kvázi függetlenséget. Ennek a független Horvátországnak a katonái voltak a véres akcióik miatt hirhedté vált usztasák.

A frissen alakult usztasa szövetség nem akar gittegylet lenni. Elnökük, Drago Vujević, aki nyugalmazott katonatiszt, rögtön a megalakulásuk után ígéretet tett arra, hogy az új egyesület hamarosan minden városban terjeszkedni kezd.

- A honvédő háborúk harcosai mindig is a sahovnica (a horvát kockás címer - a szerk.), és Pavelić (Ante Pavelić, a fasiszta horvát állam diktátora - a szerk.) képei alatt indultak a harcba. Ezek nem fasiszta, hanem horvát jelképek – idézi a Jutarnji.hr az egyesület elnökét, aki a tagsággal együtt annyira komolyan gondolja ezt, hogy még az alapszabályba is beleírták, hogy a tagok hordhatják az usztasa jelképeket nyilvánosan. A szervezetet pedig bejegyezhették, tehát az állam beleegyezett a létrehozásába, és tudomásul vette az alapszabályát is – érvelt az egyik tag, Ivo Matanović.

delmagyar.hu

Ajánlom

További külföldi híreink