Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-28 14:40:08

Szobrot kap a terrorista + videó

Bolíviában szobrot állítottak Ernesto Che Guevarának. A 7 méteres és 3 tonnás emlékmű El Alto városában díszeleg. A szobrot készítő ultrabaloldali művész célja az volt, hogy munkája szimbolikus és inspiráló legyen.


Che Guevara a szobron jellegzetes katonai terepruháját viseli, kezében egy puska és egy galamb található, miközben egy sason tapos, mely az Egyesült Államok szimbólumának számít. 

A szobor terve vitát kavart, mivel Che Guevara személyesen felelős több száz ember haláláért. Történészek szerint a kultikus forradalmár valójában véres kezű terrorista volt, akit csak korai halála miatt övez rajongás nem csak Dél-Amerikában, hanem a nyugati világban is.

A marxista forradalmár Argentínában született, de a kommunista Kubában vált nemzeti hőssé, amikor barátja, Fidel Castro oldalán harcolt. A volt orvos ezt követően Bolíviába ment, ahol a dzsungelben gerilláival a marxista forradalmat próbálta terjeszteni. Gyilkosságait sem a lakosság, sem a baloldali politikai pártok nem támogatták, így Che Guevarát 1967-ben a bolíviai őserdőben kivégezték.

Ajánlom

További külföldi híreink