Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-04 17:15:00

Szerbia továbbra sem engedi el Koszovót + videó

A szerb elnök folytatná az uniós integrációt, de nem mond le a függetlenedett Koszovóról

Nemzeti megbékélést hirdetett a koalíciós partner szocialistákkal, és hitet tett az EU-integráció folytatása és a Koszovó megtartásáért vívott harc mellett a szerb államfő. Borisz Tadics most először szólalt meg nyilvánosan az óta, hogy Belgrád kiadta Hágának Radovan Karadzsicsot.

Sokan azt várták, hogy részleteket közöl a volt boszniai szerb vezér elfogásáról. Tadics azonban szűkszavúan csak annyit mondott, hogy államfőként nem avatkozik be egyetlen, a kormányzat irányítása alatt álló szerv munkájába sem.

„Az állam az elmúlt napokban megmutatta, hogy működőképes, és szeretném megdicsérni a rendőrség, az állambiztonság képviselőit, mert mindannyian elvégezték munkájukat” - mondta Tadics.

Az elnök megerősítette, eltökélt szándéka Szerbiát az EU-ba vezetni, de ragaszkodik a függetlenné vált Koszovó megtartásához is. Ebben a kérdésben Szerbia semmilyen zsarolásnak sem enged.

Az Európai Unió fontos szerepet játszott Koszovó függetlenségének elnyerésében, és a tagállamok fele már elismerte a volt dél-szerbiai tartomány önállóságát. Belgrádi lapértesülések szerint Bernard Kouchner francia külügyminiszter a színfalak mögött feltette azt a kérdést, hogy képzeli Szerbia, hogy társulhat az EU-hoz úgy, hogy Koszovó függetlenségét mereven elutasítja.

A szerb államfő ezen kívül kijelentette, hogy be kell váltani a májusi parlamenti választások előtt a szavazóknak tett ígéreteket. Szakemberek szerint azonban ha a koalícióban részt vevő pártok ígéreteit, így például a nagy arányú nyugdíjemelést végrehajtják, az jelentősen rontja az egyébként is súlyos gondokkal küszködő szerb gazdaság helyzetét.

Ajánlom

További külföldi híreink