Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-06 17:45:43

Párizs tagadja a népirtást

Elfogadhatatlan vádaskodásnak nevezte Franciaország szerdán azt a jelentést, amelyet a ruandai kormány adott ki Párizs szerepéről az 1994-es népírtásban - közölte szerdán az AFP. A 20. századi Afrika történelmének egyik legvéresebb belháborújának 800 ezer áldozata volt.

"Ez a jelentés elfogadhatatlan vádakat tartalmaz a francia politikusok és katonák ellen" - mondta Romain Nadal francia külügyi szóvivő a Kigaliban nyilvánosságra hozott dokumentumról. A kedden kiadott 500 oldalas írás egyebek mellett megállapítja, hogy 13 magas rangú politikus és 20 katonai vezető közvetlenül felelős az 1994-es ruandai népírtásért.

A közép-afrikai állam vezetése szerint a franciáknak aktív szerepük volt a történtekben: tudtak a készülő népírtásról, segítettek annak megszervezésében sőt, "a francia erők is részt vettek a tuszik, és az időnként tusziknak menedéket adó hutuk legyilkolásában...a francia katonák néhány esetben tuszi menekült nőket erőszakoltak meg" - áll a jelentésben.

Nadal szerint Párizs egyelőre "a hivatalos csatornákon keresztül" nem kapta meg a dokumentumot, hozzátéve, hogy megkérdőjelezhető annak a bizottságnak a függetlensége, amelyet a ruandai kormány állított fel. A szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy Párizs a múlt sérelmei ellenére jó kapcsolatokra törekszik Kigalival, a viszony javulásának pedig ékes bizonyítéka a Nikolas Sarkozy francia és Paul Kagame ruandai elnök decemberi találkozója.

Az 1994-es vérengzésnek az ENSZ adatai szerint legalább 800 ezer halálos áldozata volt.

FH

Ajánlom

További külföldi híreink