Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-30 08:35:20

Ötgyermekes szépségkirálynő McCain alelnök-jelöltje + videó

Alaszka női kormányzóját választotta alelnökjelöltnek John McCain. A republikánusok valószínű elnökjelöltje ezzel meglepte a közvéleményt, bár az amerikai média már napok óta két női jelölt nevét szellőztette meg.

Befejeződött a demokraták négynapos elnökjelölő kongresszusa. Barack Obama elfogadta a jelölést. Beszédében azt ígérte, ha ő lesz az elnök, csökkennek az adók és Amerika kevésbé fog függeni a közel-keleti olajtól.

Közben John McCain is megnevezte alelnök-jelöltjét:Sarah Palin az amerikai Republikánus Párt szeptemberben hivatalosan is megerősítendő alelnök-jelöltje nem először lép járatlan ösvényre. Ő ugyanis Alaszka első női kormányzója, aki egyben a legfiatalabb politikus ebben a hivatalban.

A 44 éves asszonyt 2006-ben választották meg kormányzónak és rövid hivatali ideje ellenére is számos reform fűződik a nevéhez. Fellépett a korrupcióval szemben és Személyesen vezette azt az etikai vizsgálatot, amely az Alaszkai Olaj- és Gázkonzervációs Bizottság munkájában részt vevő republikánusok ellen irányult.

Meggyőződéses konzervatív politikusnak tartják, aki ellenzi az abortuszt és aki életre szóló tagsággal rendelkezik a Nemzeti Lőfegyver bizottságban.
Az 1964 februárjában az idahói Sandpointban született kormányzóasszony politikai külön utasként jellemzi magát, aki távol áll a washingtoni politikai köröktől.
A politikai hivataláért vívott választási küzdelemben egyaránt legyőzte a szövetségi állam hivatalban lévő republikánus kormányzóját és a demokraták jelöltjét, aki korábban volt a poszt birtokosa.
Kormányzósága előtt az Anchorage melletti Wasilla városi tanácsának tagja, majd polgármester volt 1996 és 2002 között.

1984-ben elnyerte a helyi szépségkirálynő-választás koronáját és indult a Miss Alaska címért is. 1987-ben újságírásból és politikatudományból diplomázott az Idahói Egyetemen.
Sarah Palin sportos életmódot folytat. A wasillai gimnázium kosárlabda csapatának tagjaként részt játszott az állami bajnokságban. „Barracuda Sarahként" emlegették akkoriban. Felnőtt fejjel sportriporterként is dolgozott és esetenként televíziós sportkommentátornak is beugrott.
Férje, Todd Palin kereskedelmi halász volt, majd a BP üzemvezetője. Szenvedélyes motoros szános, aki négyszer nyerte meg Tesoro Iron Dog versenyt, amely a leghosszabb a maga nemében. Palin asszony szülei rendszeresen halásznakl és vadásznak, mindketten lefutották a maratoni távot. 
 
Sarah Palin áprilisban adott életet ötödik gyermekének, egy kisfiúnak, Trignek, akik Downs kóros. Egy másik fia,Track katona, akit a jövő hónapban Irakban vezényelnek.
Sarah Palin személye a republikánus kampánystám nagyban segíthetne megnyerni McCainnek azokat a demokrata érzelmű, csalódott nőket, akik Hillary Clinton volt first lady kiesése után nem szívesen támogatják Obamát.

Hírsarok.hu

Ajánlom

További külföldi híreink