Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-20 13:35:00

Oroszország: következményei lesznek a NATO elfogultságának + videó

Hadifoglyokat cseréltek ki egymással az orosz és a grúz erők. Egy grúz kormányilletékes Tbilisziben azt közölte, hogy öt orosz katonát, közöttük két pilótát adtak át a 15 grúzért - közöttük két civilért - cserébe.

Közben mélypontra kerültek Oroszország és az észak-atlanti szövetség kapcsolatai. Nem lehet az eddigiek szerint folytatni a NATO-orosz viszonyt - ebben állapodtak meg a katonai tömb külügyminiszterei brüsszeli válságtanácskozásukon.

A NATO-tagállamok szerint Oroszország nem tartja be azt az orosz-grúz tűzszüneti megállapodást, amely a dél-oszétiai háborút hivatott lezárni. Csak nehézkesen halad ugyanis az orosz csapatkivonás Grúziában. Még mindig vannak orosz katonák Tbiliszitől 35 kilométerre, oroszok veszik körül Gori városát, és Moszkva ellenőrzése alatt van Poti kikötőváros is.

Az orosz külügyminiszter elfogultnak nevezte a NATO-tagállamok közös álláspontját. Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország semmiféle területet nem szándékozik megszállni vagy annektálni, pusztán a szemben álló felek, köztük Grúzia által aláírt megállapodásban rögzített békefenntartó funkcióit teljesíti.

 

Ajánlom

További külföldi híreink