Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-11 08:05:06

Majdnem berántották a NATO-t is a kaukázusi háborúba + videó

Egyes vélemények szerint az olajról szól a kaukázusi konfliktus.

A szakadár grúziai területen, Dél-Oszétiában dúló harcok miatt Azerbajdzsán már leállította a kőolaj és kőolajtermékek szállítását két grúziai kikötőből. Sokba kerülhet a grúz-orosz válság, legalábbis azoknak az országoknak, amelyek a térségből vásárolják a fekete aranyat. Péntek este óta Grúzia két kikötőjébe, Szuhum-i és Kulev-i kikötőjébe,nem érkeznek és nem indulnak olajszállítmányok.
Egy állítólagos kurd szabotázsakció miatt a Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezetéken a törökországi kikötőbe menő olajexport már a múlt héten le kellett állítani. Ezen a vezetéken napi egymillió hordónyi olaj megy Azerbajdzsánból Törökországba. Az azeri olajvállalat a hírek szerint tankhajókkal próbálja részben pótolni az elmaradt olajat. A cég képviselői vasárnap a térség másik nagy olajkereskedőjével a brit BP kőolajipari céggel tekintik át a kialakult helyzetet.

Bartha Judit, GKI Gazdaságkutató elemzője az ATV Híradójának elmondta: „Ez az európai olajfelhasználásnak egy nagyon kicsiny része. Nem tudom elképzelni, hogy jelentősen hatna mennyiségi oldalról a piacra. De ideológiai értelemben leképzelhető mondjuk például a Mediterrán piacon, hogy feljebb mennek az árak.”


Eltérően értékelik az európai unió tagállamai a grúz konfliktust. A svájci lapok provokátornak nevezi Mihail Szaakasvili grúz elnököt, a brit kommentárok szerint Oroszország a tűzzel játszik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy Grúzia magára maradt.

„A grúz csapatokat támogatják csecsenek, ami szintén nem tesz jót az ország nemzetközi megítélésének. A NATO rendkívül bölcs volt mikor legutóbbi ülésén nem volt hajlandó felvenni tagjai közé Grúziát. Mert Grúzia képes lett volna az 5. cikkely alapján belekeverje egy háborúba.” – mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő

A szakértő szerint a harcok az orosz túlerő miatt napokon belül lezárulhatnak, de a politikai rendezés akár hónapokig is eltarthat.

Ajánlom

További külföldi híreink