Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-08 21:05:13

Durvul a háború a Kaukázusban + videó

Orosz tankok vonultak be Grúziába, miután Grúzia az éjjel támadást indított szakadár tartománya Dél-Oszétia ellen.

Ezt a területet csak Moszkva ismeri el szuverén országként, és ennek védelmében mozgósította hadseregét. Egyelőre nem tudni pontosan, mi is történik. Az oroszok szerint a grúzok lelőttek 10 orosz békefenntartót, ám ezt Tbilisziben tagadják. A grúzok viszont azt állítják, a légvédelmük lelőtt két orosz vadászgépet, de ezt Moszkva tagadja. Szaakasvili grúz elnök azt mondta: országa nem háborúzik, csupán megvédi magát az orosz agresszió ellen.

Pontosan nem tudni mi is folyik a térségben. Egyes hírek szerint az oszét fővárost Chinvalit porig rombolta a grúz tüzérség, de Tbilisziben ezt tagadják.

Medvegyev orosz elnök szerint ráadásul a grúzok több száz civilt, köztük nőket, gyerekeket és időseket is megöltek Dél-Oszétiában és ezek többsége orosz állampolgár volt. Tbilisziben ezt is tagadják.

Szaakasvili elnök a Dél-Oszétia elleni katonai akciót azzal indokolta, hogy éppen a dél-oszétok támadják mostanában folyamatosan a grúzokat.

Ez a harc azonban valójában Oroszország és Grúzia között folyik, ami az évek óta tartó diplomáciai csörte az elmérgesedését jelzi. Az ENSZ biztonsági tanácsa rendkívüli ülésre ült össze reggel, de nem jutottak dűlőre. Az Európai Unió pedig mély aggodalmát fejezte ki a konfliktus miatt. Elemzők szerint azonban külső beavatkozás sem a NATO sem az EU részéről nem várható.

Ajánlom

További külföldi híreink