Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-22 15:55:00

Brezsnyev húsz évre betett a „csehszlovákoknak” + videó

Prágában a negyven évvel ezelőtti szovjet bevonulásra emlékeznek. Az invázióra az 1968. augusztus 21-re virradó éjjel került sor. a szovjet tankok - a Varsói Szerződés többi államának katonáival, köztük egy magyar hadosztállyal - egyetlen nap alatt véget vetettek a Prágai Tavasznak.

A bevonulásnak 108 áldozata volt, és az 1989-es bársonyos forradalomig Csehszlovákia az erőszakkal leállított reformok helyett az egyik legszigorúbban ellenőrzött kommunista állam maradt.

Karel Szrp ellenzéki író szerint az emberek nem voltak felkészülve arra, ami történt. "1968 augusztusa az életem nagy traumája, és azt hiszem, hogy minden cseh kortársam így van ezzel. Nem számítottunk arra, hogy egyszerre öt hadsereg fogja megszállni az országot. Az egész nem csak egy hétig tartott, hanem húsz évre meghatározta az életünket” - mondta.

A beavatkozásra azt követően került sor, hogy Moszkva veszélyesnek ítélte az Alekszander Dubcek vezetésével zajló reformokat. Az inváziót a többi kommunista kelet-európai vezető is sürgette, mivel attól tartottak, hogy a prágai tavasz példája ragadós lehet másutt is.

Ajánlom

További külföldi híreink