Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-02 11:35:32

Állami temetést kap Margaret Thatcher

A Buckingham-palota és a Downing Street úgy döntött, hogy tekintettel politikai súlyára, állami temetést rendeznek Lady Margaret Thatcher volt miniszterelnök számára.

A "Vaslady" ugyan még kitűnő formában van, partikon vesz részt, a Francia-Alpokban nyaral, a hálás haza azonban a hagyományok szerint előre megtervezi temetésének minden részletét. Ez olyan privilégium, amely csak a királyi családnak és nagyon kevés más, kiemelkedő személyiségnek adatik meg. Utoljára 1965-ben Sir Winston Churchillt részesítették ebben a megtiszteltetésben. Előtte a 19. században csak Horatio Nelson admirális, Wellington herceg, Henry Palmerston és William Gladstone kormányfő kapott állami temetést.

A londoni Mail on Sunday szerint a temetési szertartás helye a Szent Pál katedrális lesz, ez, mint kiderült Margaret Thatcher magántitkánőjével folytatott egyeztetésekből, az érintett kívánsága is. Churchillt is itt búcsúztatták és a katedrálisban volt Károly herceg és Diana esküvője is. Az még nem dőlt el, hogy a felravatalozás a Westminster Hallban lesz-e.

A szervezés a nagy gyakorlattal rendelkező Sir Malcolm Ross feladata, aki 17 évig tervezgette a végül 102 évet élt anyakirályné temetését. Lehetséges, hogy a jelenleg 84 esztendős Lady Thatcher esetén is sokáig kell várni a nemzeti gyászra? Mellesleg két nagy miniszterelnök elődje, Gladstone és Churchill is 90 feletti kort ért meg. Az egyetlen kétség - írja a brit lap - hogy lesz-e elég katona a gyászmenet kíséretére, mivel a brit hadsereg a napi feladatok mellett nagyon elkötelezett Afganisztánban és Irakban.

5perc.hu

Ajánlom

További külföldi híreink