Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2008-08-15 05:55:39

Add ide a kamerádat, különben megöllek! + videó

Megindultak a segélyek az amerikai légihídon a háború sújtotta Grúziába. Eddig nem volt fennakadás, pedig tbiliszi források szerint az orosz hadsereg – a kihirdetett tűzszünet ellenére – még tegnap is bombázta Poti fekete-tengeri kikötőt és grúz hajókat süllyesztett el. Még mindig nem hagyták el az orosz tankok Grúzia területét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, a világ elfelejtheti a kaukázusi ország területi egységét.

Drámai képek a háborús övezetből: újságírókra fogtak fegyvert az orosz és oszét katonák Gori grúz város közelében. Az egyik egyenruhás azt kiabálta ennek operatőrnek, hogy „add ide a kamerádat, mert különben megöllek”. Ezt a grúz riportert pedig akkor találta el egy lövés, amikor élő bejelentkezésre készült. Megsérült a karján, és operatőrével együtt menekülni kényszerült.

Goriban is még mindig orosz katonák razziáznak. Azt mondják, a civileknél lévő fegyverek után kutatnak. Szemtanúk szerint az orosz irreguláris csapatok fosztogatnak a városban.

Eközben érkeznek a külföldi segélyek a háború sújtotta térségbe. Ez már a második amerikai szállítógép, amely ruhákat, takarókat és gyógyszereket szállított Tbiliszibe. Ez az egyik ideiglenes tábor a grúz főváros közelében, ahová a menekülteket várják. Grúziában több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a szakadár Dél-Oszétiában kitört harcok miatt. Ez pedig még mindig Tbiliszi, ahol a grúz parlament egyhangúlag megszavazta a kilépést a Független Államok közösségéből.

Moszkvában pedig az orosz elnök fogadta Dél-Oszétia és Abházia önjelölt elnökeit. Dmitrij Medvegyev támogatást ígért a két, Grúziától elszakadni igyekvő területnek a státusukat meghatározó tárgyalásokon. Az orosz külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy a világ elfelejtheti Grúzia területi egységét. Szergej Lavrov élesen bírálta az Egyesült Államok politikáját. Azt mondta, Washingtonnak választania kell az oroszok partnersége és a grúz vezetés között, amit virtuális projektnek nevezett.

Az amerikai elnök viszont kiállt az egykori szovjet tagköztársaság szuverenitása és területi egysége mellett. George Bush felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a tűzszünetet, és vonuljon vissza a háború előtti állásaihoz.

Ajánlom

További külföldi híreink