Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-11-17 11:37:59

Parainfluenza-pánik: 100 %-os halálozás Nyugat-Ukrajnában

Egész Európát elérheti az új, agresszív vírustörzs.

Nem a H1N1, hanem három vírus keveredése és mutálódása okozza az ukrajnai influenza járványt, amelyben eddig hivatalosan 315-en haltak meg – állítja az ukrán elnök. Egyedül hétfőn 16 halálos áldozatot követelt a vírus. Az ENSZ egészségügyi szervezete vizsgálóbizottságot küldött az országba. A WHO specialistái a Kijevben és Lvovban gyűjtött mintákat Londonba szállították elemzésre. A brit Daily News úgy értesült, hogy már megvannak az előzetes eredmények, de azokat a vizsgálatok lezárultáig nem hozzák nyilvánosságra.

Viktor Juscsenkó ukrán elnök a televízióban azt mondta, hogy az orvosok egyelőre tehetetlenek az új fertőzéssel szemben. „Eltérően a más országokban tapasztalt járványoktól, Ukrajnában egyszerre három vírustörzs egyesült. Az orvosok attól tartanak, hogy a sertésinfuenza és két időszaki influenza vírus kombinációjából új, sokkal agresszívabb fertőzés jöhet létre.” – mondta Juscsenkó elnök.

Az elmúlt napokban Lvovban például öt ember halt meg influenzaszerű tünetekben. Vírusos tüdőgyulladást állapítottak meg náluk, de a vizsgálatok nem erősítették meg, hogy H1N1 okozta a betegséget. Miron Borisevics, a lvovi járványügyi központ főorvosa szerint a végzetes tüdőgyulladást egy új, a korábbiaknál agresszívebb vírustörzs idézte elő. A Daily Mailnek egy nyugat-ukrajnai orvos elmondta: „A boncolás után a halottak tüdeje szénfekete volt, olyan, mintha megégtek volna belülről”.

A lélegeztető gépek sem segítenek

Nem kétoldali tüdőgyulladás, hanem heveny légzési distress szindróma (ARDS) okozta az ukrajnai Csernyivci megyében elhunyt mind a 22 beteg halálát. Előbb szív és légzőszervi elégtelenség lép fel, majd kardiogén sokk jelentkezik, ami szívleálláshoz és halálhoz vezet — közölte Viktor Bacsinszkij professzor, a megyei igazságügyi orvosszakértői hivatal vezetője.

A szakember szerint a kétoldali tüdőgyulladás során morfológiai elváltozások figyelhetők meg, az elhunytaknál viszont nem tapasztalták ezeket. „A halálos vírusok — a parainfluenza és az A/H1N1 vegyes típusai — nagyon agresszívak, a légcsövet nem is bántják, egyenesen a tüdőt veszik célba erős ödémát és általános vérzést okozva. Nagyon toxikus vírustörzsről van szó, ami ellen hatástalan az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott kezelési taktika, s nem segítettek a lélegeztető gépek sem” — húzta alá. Véleménye szerint ezzel magyarázható a 100 százalékos halálozási arány.

Viktor Bacsinszkij szerint sürgősen felül kell vizsgálni a gyógykezelések menetrendjét. Elmondása szerint a vírus annyira agresszív, hogy nem csak a légzőszerveken át, de még a szembe jutva is fertőz, ezért javasolt, hogy a szájmaszk mellett szemüveggel is védekezzenek ellene az emberek. A professzor emellett a karantén előírásainak szigorú betartását is szorgalmazza.

Az EU sürgős beavatkozását kérik

Közben Lengyelország felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen gyors intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozására. Donald Tusk miniszterelnök levelet írt Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek és Fredrik Reinfeld svéd kormányfőnek, az EU soros elnökének. „A veszély természete uniós szintű sürgős beavatkozást igényel” – írta Tusk. Lengyelország és Szlovákia több ukrajnai határátkelőt lezárt a járvány miatt.

A járványnak belpolitikai következményei is vannak Ukrajnában: a kormány azt mérlegeli, hogy elhalasztják a januárra tervezett elnökválasztást. Az országban az influenza miatt már több mint 280- an vesztették életüket.

Magyarországot is érinti az ukrán járvány terjedése, ugyanis az egyre jobban beinduló vakcinaturizmus keretein belül sok ukrán érkezik a határmenti magyar patikákba vakcinát vásárolni.

A rendkívül gyors ütemben terjedő influenzajárvánnyal kapcsolatban neves nyugat-ukrajnai orvosok egy csoportja nyílt levélben fejtette ki azon gyanúját, hogy a fertőzés nem természetes úton terjedt. A járvány kirobbanásának mesterséges, illetve szervezett jellegére utal szerintük az, hogy eredetileg egy szorosan behatárolható gócból terjedt el. Gyanús továbbá - írják -, hogy már az első napokban több befolyásos politikus egy országos rendkívüli állapot kihirdetését sürgette, mely alapján el lehetett volna halasztani a januári elnökválasztásokat - jelentette az ukrán ProUA hírügynökség.

Falus: Ukrajnában sincs másik járvány

Az ukrán járvány kapcsán megkerestük Falus Ferencet is, aki az Európai Unió legfrissebb jelentései alapján az atv.hu- nak elmondta, hogy nincs tudomásuk semmilyen mutálódott vírusról, Ukrajnában ugyanaz az influenzajárvány pusztít, mint Európa más országaiban. "Ennyire rossz az ukrán egészségügy"- reagált az országos tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy miért hal meg sokkal több ukrán a járvány miatt. Falus hozzátette, hogy a vizsgálatok szerint a határzár sem old meg semmit, csak az adott ország nemzetgazdaságát hátráltatja, a járvány terjedését nem.

atv.hu / Daily Mail / UMDSZ / FH

További külföldi híreink