Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2009-08-16 12:35:00

Szlovák kritika a nyelvtörvényről: olyan, mint Slota bárdolatlan viccei

A rosszindulatú nyelvtörvény épp olyan, „mint Slota bárdolatlan viccei” csak éppen világoskék, jelentette ki Miroslav Mikolášik a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) európa parlamenti képviselője a SITA hírügynökségnek.

Mikolášik szerint Robert Fico már három éve mást sem csinál, mint képmutató módon azt a látszatot akarja kelteni, hogy a Szlovák Nemzeti Párttal kormányozni nem jelent problémát Szlovákiának. Miközben Fico legalább annyit árt Szlovákiának, mint Slotáék.

A képviselő elmondta továbbá, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos egyik legnagyobb tévedés, hogy valamilyen minisztérium bármilyen módon képes lenne befolyásolni a nyelvet. „A szlovák nyelv akkor sem szűnne meg, ha holnap a kulturális minisztériumra bombát dobnának. A nyelvművelés a nyelv használóinak művelését jelenti, ám amikor az oktatási reform kidolgozása zajlott, a kulturális minisztérium egyáltalán nem vett részt a folyamatban. Annak ellenére, hogy ott segíthetett volna a szlovák nyelvnek” – így Mikolášik. Majd hozzátette, hogy ez a koalíciós csínytevés nem más mint a posztkommunista-soviniszta országlás második félidejében elkövetett durva szabálytalanság...

Mikolášik figyelmeztetett, az Európa Tanács a lettországi nyelvtörvénnyel kapcsolatosan megkövetelte, hogy csak abban az esetben legyen kötelező az államnyelv használata, ha feltétlenül közérdekű esemény zajlik. „Kicsi a valószínűsége annak, hogy a votatott szlovák nyelvtörvény esetében kevésbé fogja a magyarok jogait védeni, mint amennyire védte az oroszok jogait Lettországban” – tette hozzá Mikolášik.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

sita/parameter.sk

Ajánlom

További külföldi híreink