Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2021-08-07 19:24:00

Irán tagadja, hogy köze lenne a Mercer Street tartályhajó elleni támadáshoz

Irán szombaton határozottan elítélte a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) külügyminisztereinek és Josep Borrellnek, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének közös állásfoglalását, amelyben az iszlám köztársaságot tették felelőssé a Mercer Street nevű tartályhajó elleni támadásért.

Szaid Hatibzade, az iráni külügyminisztérium szóvivője közleményében alaptalannak nevezte a vádakat. A G7 szerint a július végén elkövetett, "szándékos és célzott" támadás egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot. Közölték: Iránt tartják felelősnek a történtekért, amelynek viselkedése veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot. Egyúttal felszólították Teheránt, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak.

A támadást múlt csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen. Az incidensben életét vesztette a Mercer Street román nemzetiségű parancsnoka és a legénység egyik brit tagja.

A hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába. A támadás Dukm ománi kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre történt. Teherán tagadta érintettségét az ügyben.

Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) pénteken nyomozásának eredményét ismertetve azt írta: két drón elhibázta a célpontot, de egy katonai célú robbanóanyaggal felszerelt harmadik eszköz eltalálta a hajót. Ennek több darabját megvizsgálva amerikai szakértők arra jutottak, hogy a drónt Irán gyártotta. Állításukat fotókkal támasztották alá.

Abolfazl Sekarcsi iráni dandártábornok az Irna iráni állami hírügynökségnek azt mondta: ez az amerikaiak módszere, történeteket szőnek, amelyeket aztán Irán ellen fordítanak a nyomásgyakorlás érdekében.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További gazdasági híreink