Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2019-01-17 19:10:00

Hónapok óta nem történt ilyen jó dolog a forinttal

Erősödött a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök késő délutánra a reggeli szintekhez képest.

A forint 5 hónapos csúcsra drágult az euróval szemben Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének arra a szerdai bécsi kijelentésére, hogy közeleghet a monetáris szigorítás. Csütörtökön 17 órakor az euró 319,52 forintra gyengült a kora reggeli 321,55 dollárról. Ugyanekkor a frank 284,73 forintról 282,29 forintra süllyedt, a dollár pedig 282,37 forintról 280,76 forintra gyengült.  
   
Az MNB alapkamata 2016 óta rekordalacsony szinten, 0,9 százalékon áll, Közép-Európában a legalacsonyabb.
   
Nagy Márton szerdán azt mondta, hogy az adószűrt maginfláció alakulása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy Magyarország mikor kezdje meg a monetáris politika normalizálását, ezért a jegybank ezt a mutatót mostantól nagyobb figyelemmel követi. A jegybanki illetékes szerint ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását.
   
Az MNB alelnöke hozzátette, a fenntarthatóság a legfontosabb tényező, és nem csak az, hogy az infláció elérte a 3 százalékos középtávú célszintet.
   
Nagy Márton szerint az adószűrt maginfláció megfelelő mutató ahhoz, hogy megmutassa, mennyire fenntartható az infláció, és ezért az MNB ezt a mutatót nagyobb figyelemmel követi.
   
A Reuters által csütörtökön idézett egyik kereskedő azt mondta, hogy "nem várnak kamatemelést a jegybank részéről, ha a maginfláció elérné a 3 százalékot". Szerinte az MNB valószínűleg inkább szűkíti a likviditást a devizaswap eszközök átrendezésével.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További gazdasági híreink