Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2018-09-20 10:48:00

Mutatjuk, mennyi ma az átlagkereset Magyarországon

Továbbra is kimagasló mértékben, 9,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2018 első hét hónapjában Magyarországon, míg a bruttó és nettó bérek egyaránt 12,1 százalékkal nőttek – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hozzátette, a 2016. novemberi hatéves bérmegállapodásnak is köszönhetően csak az elmúlt két évben mintegy 26 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább gyorsítja felzárkózásunkat az európai bérekhez. A több mint öt és fél éve, azaz 67 hónapja töretlenül növekvő reálbérek jól mutatják, hogy egyre jobban megéri dolgozni Magyarországon- olvasható a tárca közleményében.

Mint írják, Varga Mihály kiemelte: a bérek tartós és magas ütemű növekedése a kedvező gazdasági környezetnek, a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak, a versenyszféra növekvő munkaerő keresletének és a közszféra béremelési programjainak köszönhető.

A bruttó átlagbérek 325 ezer forintra emelkedtek, így jól látható, hogy a minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó keresetek is folyamatosan növekednek. Mindezek eredményeként 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36%-kal nőtt 2010-hez képest - közölte Varga Mihály.

Mint mondta, a többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál jobban emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 46%-kal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65%-kal nőtt 2010 és 2017 között.

A minimálbérek érdemi emelése csökkentette az egyes országrészek közötti bérkülönbségeket, a legnagyobb ütemben felzárkózó megyék között van Baranya, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a kereset-emelkedés tovább folytatódhat a következő években, 2022-re a reálbérek a 2016-os értékük közel másfélszeresére emelkedhetnek – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink