Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2016-06-24 10:21:00

Gazdasági összeomlást eredményez a Brexit?

Róna Péter közgazdász szerint a Brexit világgazdaságra gyakorolt hatása még nem felbecsülhető, de a pénzpiacok már elkezdték beárazni a második és harmadik körös tagállamokat. Az MNB devizatartaléka értékében ugyan nőhet, de Magyarországnak vélhetően kevesebb uniós támogatás jut Nagy-Britannia távozásával.

Gazdasági összeomlást eredményez a Brexit?

Róna Péter szerint a britek kilépésének direkt politikiai következménye az lesz, hogy az unió egybentartása mellett elkötelezett országok határozottabban fognak fellépni az euroszkeptikus tagállamokkal szemben. "Ezt érezhette előre Orbán Viktor, amikor az angol sajtóban bennmaradáspárti hirdetéseket jelentetett meg" - vélekedett a közgazdász.  

Róna az atv.hu-nak elmondta, az esemény világgazdaságra gyakorolt hatása még nem felbecsülhető, de nagyon beszédes a PO Price legfrissebb bejelentése, miszerint 50 százalákos a valószínűsége egy globális recesszió beindulásának.

"A londoni City jelentősége és ezzel együtt Nagy-Britannia pénzügyi és gazdasági jelentősége nagy mértékben csökkenni fog, ami alapvetően a német hegemónia erősödését szolgálja Európában." 

Mivel Nagy-Britannia volt és egy ideig még marad is a második legnagyobb befizető a közös uniós kasszába, a tagállamok között szétosztható összeg csökkenni fog. Ebből következpen Magyarországnak is kevesebb jut. Róna Péter szerint a zloty és a forint gyengülése azt jelenti, hogy a pénzpiacok elkezdték beárazni a második és harmadik körös tagállamok esélyeit és lehetőségeit. 

"Öröm lehet az ürömben, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékának értéke a folyamat eredményeképpen növekedni fog" - fogalmazott a közgazdász-professzor. 

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink