Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2014-12-20 09:18:00

Varga Mihály hitelezésért hajlandó engedni a mostani terhekből

A tervezettnél alacsonyabb, GDP-arányosan 2,6-2,7 százalék lehet az idén az államháztartás hiánya - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

Kiemelte, hogy az idén magasabb lett a növekedés, ami segítette a központi bevételek alakulását, és arra számítanak, hogy szeptember, október és november után decemberben is többlettel zár az államháztartás. Megjegyezte azonban, hogy a hiány végső alakulása sok mindentől függ, jelentős szerepe van például annak, hogy a minisztériumok, költségvetési intézmények hogyan tudták a gazdálkodásukat lezárni.

A miniszter megerősítette, hogy jövőre nem terveznek devizakötvény kibocsátást, ugyanakkor hozzátette, hogy nem szabad dogmatikusnak lenni. "Amennyiben ugyanis kedvező lesz a pénzügyi piaci helyzet, és megéri majd Magyarországnak devizakötvény bevonással lecserélni hosszú, magasabban kamatozó papírokat, akkor megtesszük" - mondta.  

A bankadóval kapcsolatban közölte, hogy "a kormány kész olyan rendszer kialakítására, amely a hitelezésért cserébe hajlandó engedni a mostani terhekből".

Arra a kérdésre, hogy új megállapodást tervez-e a kormány a bankokkal, Varga Mihály úgy fogalmazott: "megérett a helyzet arra, hogy újfajta keretrendszerben gondolkodjunk, új megállapodások előkészítését kezdjük el."

MTI

Ajánlom

További gazdasági híreink