Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2014-05-09 12:08:00

Norvégia felfüggesztette a támogatásokat

A norvég kormány előbb lépett, és felfüggesztette a Magyarországnak szóló támogatásokat.

Az erről szóló közlemény péntek délelőtt jelent meg a norvég külügyminisztérium honlapján. Azt írják: Magyarország lépései az ügyben elfogadhatatlanok, és a magyar kormány nem mutatott hajlandóságot arra, hogy megoldást kersssen a kialakult helyzetre. Éppen ezért, állítja Vidar Helgensen, unióügyi miniszter, Norvégia a probléma megoldásáig felfüggeszti a kifizetéseket.

Orbánék a norvég támogatások felfüggesztésének kiterjesztését kérik

Csepreghy Nándor szerint a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni arra, hogy valós célokra használják a Norvég Alap Magyarországnak szánt, most felfüggesztett pénzeit. A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít, és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

Vidar Helgesen norvég külügyminiszter aláhúzta: "Magyarországnak az ügyben tett lépései elfogadhatatlanok. Sajnálatos módon a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek eleget tesznek a Magyarország által megkötött szerződéseknek". Emiatt a norvég kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti a kifizetéseket mindaddig, amíg a probléma nem oldódik meg.
    
"A magyar kormány tisztában van a donorországok által támasztott követelményekkel. Az EGT és a Norvég Alapok programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos feladatoknak vissza kell kerülniük a magyar központi államigazgatás szerveihez, összhangban azzal a gyakorlattal, amelyet az összes többi kedvezményezett ország folytat" - hangsúlyozta Helgesen. Leszögezte: amennyiben a magyar kormány hajlandó megoldást találni, akkor a jelenlegi döntés nem lesz nagyobb hatással a magyarországi projektek és programok lebonyolítására.

MSZP: üzenetünk Orbánnak

"Az európai uniós fejlesztési alapok magyarországi működésének lefulladását követően immár a hasonló  működésű Norvég Alapok is felfüggesztették a magyar programok finanszírozását. Ennek kapcsán üzenetünk Orbán Viktornak: kormányfőként Lázár János pénzéhségből és hatalomvágyból elkövetett országrontó intézkedéseiért felelősséggel tartozik! Jelenleg ugyanis sehonnan nem érkezik fejlesztési pénz Magyarországra" - áll Szanyi Tibor közleményében. "A Norvég Alapok keretében hazánkba érkező pénz olyan, vissza nem térítendő támogatás volt, amelyből az elmúlt években számos környezetvédelmi, közlekedési, városvédő beruházás valósult meg sok-sok miliárd forint értékben, az M3-as autópálya kivezető szakaszán húzódó zajvédő fal megépítésétől a Mátyás-templom történelmi harangjainak felújításáig" - írja. "Felszólítjuk ezért Orbán Viktort, hogy a hazánkat segítő országok polgárait megillető tiszteleten túl a tőlük kapott juttatások védelmében is álljon ki! Felszólítjuk arra is, hogy ne bízzon kormányzati kulcspozíciót egy olyan emberre, aki a fideszes mutyik levezénylésén túl jobbára csak a Magyarországra érkező európai fejlesztési források befagyasztásának a 'mestere'" - zárul a kommüniké.

Nincs ingyenpénz - Bajnai

"Őszintén gratulálok Magyarország Kormányának, legfőképp Orbán Viktor jobbkezének, Lázár Jánosnak! Gratulálok, hogy miután sikerült olyan pénzosztási rendszert alkotni, ami 1500 milliárd forintnyi uniós forrástól menti meg Magyarországot, most a Norvég Alaptól érkező 40 milliárdtól is megvédenek minket. Most már értem, mit jelent a “folytatjuk”. Gratulálok, és minden honfitársam nevében köszönöm ezt a Fidesz-kormánynak" - üzent a kormánynak Bajnai Gordon.

LMP: az Orbán-kormány bünteti Magyarországot

Az LMP álláspontja szerint nem az Európai Unió vagy a Norvég Alap, hanem az Orbán-kormány bünteti Magyarországot. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország azért esik el a Norvég Alap kifizetéseitől, mert a támogatási pénzek felügyeletét szerződésszegő módon szervezték át, csak azért, hogy a folyósított támogatások felhasználása kellőképpen átláthatatlan legyen. A politikus úgy vélte: a kormány lépésről-lépésre szigeteli el Magyarországot minden olyan támogatástól, ami lehetővé tenne bármiféle érdemi fejlesztést.
    
Az LMP szerint az "ország erőforrásait gátlástalan módon a saját érdekköre gyarapodásának kiszolgáltató kormány" étvágya nem csökken, a Fidesz oligarchái a külföldről érkező támogatásokra is "rá akarják tenni a kezüket".
    
Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Norvég Alap kifizetéseinek felfüggesztésére azzal a kéréssel reagált, hogy a döntéshozók függesszék fel azon három alap kifizetéseit is, amelyek civil szervezetekhez továbbra is zavartalanul folyósíthatják támogatásaikat.   

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink

Kapcsolódó cikkek, videók