Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2013-12-16 09:37:00

Szijjártó: az izraeli földgáz segíthet Magyarországnak

Az izraeli földgáz segíthet oldani Magyarország függését az orosz energiahordozóktól - mondta Szijjártó Péter a Jerusalem Postnak adott interjúban.

A nemrégiben talált izraeli földgázlelet segíthet oldani Magyarország függését az orosz energiahordozóktól - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az izraeli napilap internetes oldalán vasárnap közzétett cikk szerint. Az államtitkár múlt pénteken, kétnapos tel-avivi látogatásai végén nyilatkozott a Jerusalem Postnak.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a magyar lakások nyolcvan százalékát földgázzal fűtik, és a földgázimport 90 százaléka Oroszországból érkezik. Magyarország az izraeli földgázexport közép-európai elosztóközpontja lehetne - tette hozzá az államtitkár.

Szijjártó Péter a múlt héten a Magyarország és Izrael közötti befektetési és innovációs kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Tel-Avivban Jair Lapid izraeli pénzügyminiszterrel.

Az államtitkár találkozott a Teva gyógyszergyártó vállalat vezetőivel is. Jeremy Levin volt vezérigazgatónak átadta a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét.

A lap felidézte, hogy a Teva a legnagyobb magyarországi befektetők között van és egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek stratégiai megállapodást kötöttek a magyar kormánnyal.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Magyarország sok témában független megközelítést tett magáévá az EU-ban. Így például több más országgal ellentétben fokozni akarja a nukleáris energia felhasználását, s a keresztény örökség és a hagyományos családmodell mellett foglalt állást.

A lap kérdésére, hogy az azonos neműek közötti házasság szigorú elutasítása nem "riaszthatja-e el" azt a sokszínűséget, amely ösztönzi az innovációt, az államtitkár kijelentette, hogy ez a probléma nem jelentkezett Magyarországon. "A magyar nyitott nép és barátságos a külföldiekkel szemben, ha valaki (Magyarországra) akar jönni és élvezni az életet, megteheti" - fogalmazott.

MTI

Ajánlom

További gazdasági híreink