Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2013-11-20 16:01:00

„Áttörés”: Kedvező jeleket lát az „ezermilliárdos” NAV munkatárs

Horváth András a miniszterelnök megszólalását és egy Magyar Nemzet-cikket is pozitív fejleményként jellemzett.

„Áttörés”: Kedvező jeleket lát az „ezermilliárdos” NAV munkatárs
Horváth András

„Jobban haladunk az előzetes várakozásnál”, mondta az atv.hu-nak Horváth András, az a korábbi NAV munkatárs, aki két héttel ezelőtt azzal állt elő, hogy az úgynevezett számlázási láncolatok által elkövetett áfa csalásból évente ezermilliárd forint kár éri az országot. Konkrét cégneveket a nyilvánosság előtt adó és üzleti titokra hivatkozva Horváth nem említett, de azt elmondta, hogy a gabonakereskedelem, a cukor-, az étolajipar és az élelmiszer-kiskereskedelem érintett súlyosan.

Mint megírtuk, Horváth ugyanakkor részletes adatokat, cégneveket tartalmazó feljelentést tett az ügyészségen. Az adóhivatal tagadta, hogy NAV munkatársak is érintettek lehettek volna adócsalások vizsgálatának eltussolásában, és közölte: feljelenti Horváthot.

Horváth, aki az ügyészségi feljelentés előtt felmondott az adóhivatalnál, lapunknak most azt mondta: megítélése szerint áttörést jelent az ügyben Orbán Viktor keddi, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorsilójának átadásán mondott beszéde. A miniszterelnök többek között azt mondta: az iparág gondjait nehezíti az áfa csalások magas aránya, ami az állam mellett a termelőknek is komoly problémát okoz. „Itt kérem, nagy disznóságok vannak, olyanok, amelyek nemzetgazdasági méretű károkat okoznak” – idézte az MTI Orbánt, aki arról is beszélt, hogy akik lerontják a becsületesen dolgozó cégek, termelők és a kaposvári gyár teljesítményét, azok súlyos bűnt követnek el Magyarországgal szemben, s nem mentség számukra az sem, hogy az érvényben lévő hazai és európai uniós szabályok nem teszik túl nehézzé a dolgukat.

Horváth szintén áttörésként és a maga igaza alátámasztásaként értékelte a Magyar Nemzetben ma megjelent cikket, melyben Torba Tamás közgazdász többek között ezt írja: 2012 tavaszától ez év áprilisáig működött a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű, az alapvető élelmiszerek gyártóit tömörítő szervezet. A tagok működését, piaci pozícióit, dolgozóik munkahelyét alapjaiban veszélyeztette és veszélyezteti ma is az áfa csalók, hamisítók tevékenysége. A fórum képviseletében állandó tagja voltam annak a tárgyaló delegációnak, amely a kiskereskedelmi láncok hazai vezetőivel vitatta meg a problémát. Itt megjegyezném, hogy a fórum egyes tagjainak alapos információik voltak az említett áruházláncokról, hogy forgalmaznak-e áfa csalásban érintett árut. (…) Az eredmények nagyban összecsengenek a „renegát” adóellenőr (azaz Horváth András – a szerk.) állításaival, legalábbis a fogalmazást illetően. Az előzetes adatgyűjtés, továbbá a helyszíni bejárások és egyéb források összegzése azt mutatta, hogy 2013 tavaszán 3, azaz három áruházlánc volt teljesen tiszta, ebből kettő külföldi, egy hazai tulajdonú. Hat másik esetében folyamatos volt - és ma is az - az áfa csalásban érintett termékek forgalmazása, egy esetében nem keletkeztek adatok.

Torba az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezet szóvivője volt. A szerveződés egyik létrehozója a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm.

Betiltották az előadás?

A Hallgatói Hálózat (HaHa) szerdán közölte, hogy Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja betiltotta a szervezet csütörtökre meghirdetett fórumját, amit a NAV-ellenőr által kirobbantott botrányról tartottak volna. A HaHa tájékoztatása szerint Dezső úgy indokolta a rendezvény betiltását, hogy az „sem hallgatói, sem szakpolitikai kérdéseket nem érint”.

A fórum vendége lett volna a két hete az áfacsalási botrányt kirobbantó volt ellenőr, Horváth András, a Transparency International és az Átlátszó.hu képviselői. A HaHa jelenleg másik helyszínt keres az előadáshoz.

Lecsaphat a Vaterázókra a NAV

Az illegális dohányárusokra utazó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi az internetes hirdetéseket is. Ebben az évben hat portálról (TeszVesz, Vatera, Apród, Topapró, Expressz és Apróhirdetésingyen) majdnem 1300 hirdetést szedetett le, mert azok megsértették a jövedéki törvényt- derült ki Orbán Gábornak, a nemzetgazdasági tárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkárának képviselői kérdésére adott válaszából, amely a parlament honlapján jelent meg szerdán. A hirdetések több mint felében árultak illegálisan dohánytermékeket- számolt be az Index. A NAV együttműködik a különböző portálok üzemeltetőivel, akiknek három napon belül kell a hirdetéseket eltávolítani. A rendszeres hirdetők arra is számíthatnak, hogy a NAV próbavásárlásába szaladnak bele.

atv.hu, SzF

Ajánlom

További gazdasági híreink