Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2013-04-03 10:00:59

Vértes: idén 3,5 százalékos hiány is lehet

A KSH által közölt két százalékos 2012-es költségvetési hiányszám még változhat, azt ugyanis az Európai Unió még ellenőrzi, így pár tized százalékos eltérés még előfordulhat – ezt Vértes András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Vértes: idén 3,5 százalékos hiány is lehet

A GKI Gazdaságkutató elnöke szerint a vártnál kedvezőbb hiány annak köszönhető, hogy az önkormányzati szférának nem 200 milliárdos hiánya, hanem ennyi többlete lett tavaly. A szakember úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy az önkormányzatok tisztában voltak vele, hogy az állam elveszi a vagyonuk egy részét, ezért ezekre már nem költöttek. Hozzátette: ez ronthatja az idei helyzetet, mert például, ha tavaly emiatt nem festettek egy iskolában, az idén többletköltségként fog megjelenni.

Vértes András azt mondja: idén 3,5 százalékos hiány lehet, ugyanis sem az e-útdíj bevezetésében, sem pedig a pénztárgépek központi rendszerre történő bekötésében nem történt előrelépés. A GKI Gazdaságkutató elnöke szerint ezekből nem lesz annyi bevétele a kormánynak, mint amennyivel előzetesen számolt. A túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban azt mondta: a legvalószínűbb, hogy egy köztes döntés születik az ügyben. Magyarországot meg lehetne büntetni a kohéziós források elvételével, de ez nem fog megtörténni, ugyanakkor valószínű, hogy nem engedik ki az országot az eljárás alól – vélekedett. A szakértő úgy véli, az unió feltételes szabadlábra fogja helyezni Magyarországot, továbbra is szemmel tartanak majd minket.  

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink