Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2012-09-05 10:21:59

Magyarország nagyot esett a versenyképességi rangsorban

Magyarország hatalmasat zuhant a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi rangsorán: a listán, amelyen tavaly még a 48. helyen álltunk, idén csak a 60. helyet szerezte meg Magyarország. Ezzel nemcsak a térségben, hanem az egész Európai Unióban az egyik legrosszabb eredményt produkáltuk, a 27-ből a 23.-ak lettünk- írja az Index.

Rendkívüli mértékben romlott Magyarország nemzetközi versenyképessége az elmúlt év során – közölte a Kopint-Tárki gazdaságkutató. Míg hazánk tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, addig idén 12 helyet rontva, jelenleg a 60. Ezzel az EU 27 országa közül a 23. legversenyképesebb tagállam- írja az Index.

Régiós versenytársaink közül Csehország a 39. (38.) , Lengyelország a 41. (41.), Szlovénia az 56. (57.), Szlovákia pedig a 71. (69.). A világ legversenyképesebb állama idén is Svájc, majd Szingapúr, Finnország, Svédország és Hollandia következik. Németország a hatodik, míg az EU leggyengébb versenyképességi mutatóival rendelkező tagállama Görögország, amely idén 95. (90.).

Az NGM szerint siker a nagy zuhanás

A World Economic Forum versenyképességi rangsorában Magyarország pozíciójának változása jól mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja áldozatokkal járt ugyan, de sikeres volt- írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A magyar gazdaságpolitika számára az elmúlt két év legfontosabb célja az volt, hogy a 2010-ben örökölt, fenntarthatatlan pénzügyi-makrogazdasági egyensúlytalansági folyamatokat megállítsa és megfordítsa, és az azóta is egyre súlyosbodó európai adósságválság hullámai között is konszolidálja a magyar államháztartást. A World Economic Forum (WEF) ma megjelent versenyképességi rangsora azt mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sikeres volt: a rangsor makrogazdasági környezetet értékelő pillérén belül Magyarország 23 helyet, a tavalyi 67. helyről a 44. helyre ugrott előre. A javulásban meghatározó szerepet játszott az államháztartási egyenleg javulása, a megtakarítások bővülése és az infláció csökkenése- számol be a tárca, mely szerint ez egy átmenti időszak. "A romló európai konjunktúra időszakában a pénzügyi konszolidáció áldozatokkal járt együtt a vállalati szektor számára. Ezt tükrözi, hogy a makrogazdasági környezet (WEF rangsorban statisztikai adatok alapján kalkulált) javulása ellenére a rangsor véleményalapú – vállalatvezetők megkérdezésén alapuló – indikátorai esetében Magyarország relatív pozíciója nem javult"- írják.

Az NGM szerint az eddig végrehajtott reformok eredményei a következő években lesznek igazán érezhetőek, és amikorra a reformok beérnek, a pénzügyi konszolidáció mellett a növekedés is megmutatkozik majd.

A WEF 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ több mint 130 államát magában foglalja. A listán idén rekordszámú, összesen 144 ország szerepel. A Kopint-Tárki Zrt., a WEF magyarországi partnerintézeteként a kezdetektől közreműködik a versenyképességi index összeállításában.

A versenyképességet leíró mutatók csak kis mértékben, 1-2 ponttal változtak az elmúlt évhez képest Magyarországon, ám ez a lokálisan csekélynek tűnő változás a globális eredményekben komoly visszaesést hozott. A 12 pillér közül 7-nek csökkent az értéke, 2-nek nem változott, és csupán 2-ben volt javulás. Rendkívül kedvezőtlen, hogy az alappillérnek számító intézményi háttérben is történtek negatív változások, mivel az itt szereplő fundamentumok az egész ország versenyképességére erősen kihatnak – olvasható a listáról készült közleményben.

A részletekről itt olvashat!

atv.hu / Index

Ajánlom

További gazdasági híreink