Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2011-11-23 09:55:59

Matolcsynál csak két rosszabb pénzügyminiszter van Európában

A svéd Anders Borgot választotta Európa idei legjobb pénzügyminiszterének a Financial Times.

A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente - immár hatodszor - a 19 legnagyobb EU-tagállam pénzügyminisztereit, megjegyezve ugyanakkor, hogy az értékelés "óhatatlanul szubjektív, és nem az a célja, hogy túl komolyan vegyék". A lap hozzáteszi: az európai költségvetési ügyek rangsorolása mellett még labdarúgás "a vitatott lesszabályának bírói megítélése is könnyűnek tűnik".

  

Matolcsy György a Financial Times listáján a 17. helyre került. Értékelésében az szerepel, hogy a magyar szakminiszter sikereket ért el az adósság- és a deficitcsökkentésben, a magyar hitelköltségek azonban az utóbbi időben a magasba szöktek, és erősödik a forintra nehezedő nyomás.  

   

A pénzügyminiszterek rangsorában Magyarország nem csúszott hátrébb az elmúlt két évhez képest, tavaly is a 17. volt , és 2009-es listán Oszkó Péter szintén a 17. helyre került.

   

Az összesített eredményhez figyelembe vett három fő kritérium közül a gazdasági teljesítmény rangsorában - amely az idei meghatározás szerint a válság előtti csúcsszinthez mért eddigi kilábalást, az idei évre várt gazdasági növekedést, a deficitszinteket és azok 2009 óta bekövetkezett változását, az adósságszinteket, a 2008-2013 közötti időszakra becsült munkanélküliséget, valamint a folyómérleg-egyenleget vizsgálja  - Magyarország nagyot javított, a tavalyi 13. helyről a tizedikre lépett előre.

   

A piaci "hitelességi" listán - amely a Financial Times ismertetése szerint a piacon lévő tízéves kötvények jelenlegi hozamát, illetve ennek változásait méri - Matolcsy György a tavalyi 15. helyről az idén a 16-ikra került.

   

A "politikai" rangsorbeli helyezés az adott ország szakminisztereinek személyes megítélését tükrözi. A lap által felkért hét vezető közgazdász azt értékeli, hogy a vizsgált ország szakminisztere "mennyire érti az eseményeket", milyen hatást gyakorol az európai színtéren, és mennyire hatékony hazai tevékenysége. Matolcsy György ezen a listán az idén a 19. helyre került.

   

Közép-Európából a legjobb átfogó értékelést 2010-hez hasonlóan az idén is Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter kapta; ő az összesített értékelés alapján a 3. helyen végzett. Róla a Financial Times rövid értékelésében azt írta, hogy Rostowski a közadósság alacsonyan tartására összpontosít, a piacon nagy tiszteletnek örvend, de a piaci szereplők valószínűleg még mélyebb reformok végrehajtására fogják ösztönözni.

   

A lista élére az idén a svéd pénzügyi tárca 43 éves vezetője, Anders Borg került. A Financial Times méltatásában kiemeli, hogy miközben Görögország és Olaszország csak mostanában bízott meg technokratákat a gazdaságirányítással, Svédország közpénzügyeit már hat éve egy választott technokrata felügyeli. A magánszektorból érkezett Borg szakértelme a lap szerint erősítette pozícióját európai szinten és a hazai politikában egyaránt, jóllehet a miniszter a Financial Timesnak adott videointerjúban közölte, hogy nincsenek miniszterelnöki ambíciói.

   

A méltatás szerint Svédország államadósság-rátája a legalacsonyabbak között van Európában, a banki prémiumok bírálatával Borg "belopta magát a választók szívébe", a jó költségvetési politika melletti elkötelezettsége pedig a piacok kedvencévé tette.

   

Az utolsó helyre az idén Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter került, akinek hitelességi és gazdasági megítélése a felmérés szerint egyaránt a leggyengébb a 19 fős mezőnyben.

Ajánlom

További gazdasági híreink