Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2010-01-08 16:33:14

Zsarolnak a bankok? 15 ezren vesztették el otthonukat + videó

30 bankot perelt be egy ügyvéd és több civil szervezet.

Zsarolnak a bankok? 15 ezren vesztették el otthonukat + videó

20 per előkészítése még zajlik. Czirmes György ügyvéd az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a bankok üzletszabályzatának bizonyos pontjai törvénysértőek, pervesztés esetén a pénzintézeteknek 4 millió ember hitelszerződéseit kell majd módosítaniuk. Hozzátette, a felügyeleti szervek szerintük nem vették észre ezeket a hibákat, nevezetesen a pénzintézeti törvény és a polgári törvénykönyv bizonyos passzusainak megsértését.

Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Szövetségének elnökségi tagja azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a pénzintézetek ne módosíthassák egyoldalúan a hitelszerződéseket és ne tehessenek senkit utcára azért, mert egy-két havi törlesztőrészlettel elmaradt. Szerinte sem a magatartás kódex sem az áthidaló hitel nem segít az adósoknak.

Megjegyezte, az áthidaló kölcsönt a pénzintézeteknek 2008 szeptember 1-től kötelező biztosítaniuk, ám azóta 15-20 ügyfél vette csak igénybe ezt. Dabasi Tamás úgy véli, azért, mert a bankok a saját újrakezdési hiteleiket kényszerítik rá az ügyfelekre, akár a kilakoltatással való zsarolással is.

A szervezet szerint a válság óta legalább 15 ezer ember veszítette el otthonát Magyarországon.

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink