Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2009-01-25 13:30:38

Az oroszok felpörgették a Déli Áramlatot, és bevásároltak a Malévba + videó

Március végéig megkötik a Déli Áramlathoz szükséges magánjogi szerződéseket.

Új tulajdonosa lesz a Malévnak, az orosz állami Vnyesekonom bank, amelyik az egyik legnagyobb orosz légitársasággal, az Aeroflottal közösen üzemelteti majd a Malévot, jelentette be Veres János a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság ülése után.

Március végéig pedig megkötik a végleges magánjogi szerződéseket a Déli áramlatról, és várhatóan még az idén elkészül a gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya is. Erre mint mondták azért van szükség, hogy a jövőben elkerüljék a mostanihoz hasonló gázkrízist. Hiszen két hétig nem mutatott nyomást a mérő a gázcsövekben, az orosz-ukrán gázár-vita miatt egyáltalán nem érkezett gáz Magyarországra, ahogy sok európai uniós országba sem. A mai magyar-orosz kormányközi ülésen természetesen erről is szó esett.

Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, ők még december elején levélben figyelmeztették azokat az országokat, akik az Ukrajnán keresztül érkező gázt kapják, hogy gond lehet. Ukrajna ugyanis monopolhelyzetben van, az orosz gáz 80 százaléka rajta keresztül áramlik. Ezért úgy látják, biztonságos gázellátás miatt fontos az új vezetékek megépítése. Például a Déli Áramlaté, amelyről március végéig megkötik a végleges magánjogi szerződéseket, és még az idén elkészül a megvalósíthatósági tanulmány is.

Ajánlom

További gazdasági híreink