Kövessen minket a Facebookon

Gazdaság

2009-11-10 17:10:34

New Yorkban mutathatják be a Legjobb Női Munkahely pályázat győzteseit

A munkaerőpiac jelentős tartalékai lehetnek a nők.

Harmadik alkalommal hirdette meg a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága a „Legjobb Női Munkahely” pályázatot.

A projekt célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére is. A Díj elnyerésére a Magyarországon működő vállalatok 2 kategóriában pályázhatnak, egyrészt a 30-250 fő munkavállalót foglalkoztató, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok.

A pályázat értékelési szempontjai a tisztességes munkafeltételek, a karrierlehetőség és előremenetel biztosítása, az egészség és a jó közérzet megőrzésének lehetősége, a készségek fejlesztésének lehetősége, valamint a munka és a magánélet összeegyeztethetősége voltak. A pályázat eddigi nyertesei 2007-ben a dm Kft, a Paksi Atomerőmű Zrt., és a GE Hungary Zrt. Healthcare Division voltak. 2008-ban pedig a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok közül az SAP Hungary Kft. és Citi Szolgáltató Központ, az ELMÜ NyRt, valamint a GE Hungary Zrt. Energy Divízió nyertek díjat, a 30-250 fő munkavállalót foglalkoztató vállalatok közül pedig az evopro Kft-t, a ZALAVÍZ ZRt- és a THERMAL HOTEL AQUINCUM Zrt. Ramada Plazát díjazták. A tavalyi különdíjasok az IC Companys Hungary Kft, az ALCOA-Köfém Kft. és a Kanizsa Trend Kft voltak.

Rónyai Rita a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség főtitkára a pályázattal kapcsolatosan lapunk kérdéseire válaszolt:

-Mit értenek azalatt, hogy a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűsége? Miért jó egy cégnek, ha nőket, esetleg anyukákat foglalkoztat?

-Noha a jelenleg is zajló pénzügyi-gazdasági válságban az lehet a benyomásunk, hogy a munkaerő iránti kereslet drasztikus csökkenésére számíthatunk, ez nem teljesen fedi a valóságot. Az EU előrejelzései szerint munkaerőhiánnyal kell számolnunk a jövőben, a műszaki ágazatokban pl. 2010-re mintegy 300.000 munkavállaló fog hiányozni egyes becslések szerint. Ilyenkor meg kell nézni, hogy hol vannak a munkaerőpiac tartalékai. Ezek a tartalékok bizony a nők.

- Mivel tudná ezt alátámasztani?

- Magyarországon a munkaképes korú nők mindössze 57,7%-a dolgozik, míg ugyanez az arány a férfiaknál 70,7%. Mindezzel az párosul, hogy a felsőfokú végzettségűek között viszont immár közel 60% a nők aránya. Így tehát a nők nemcsak tartalékok, hanem az egyre növekvő arányú magasan képzett munkaerő forrását jelentik. Ezt tükrözi például az info-kommunikációs technológiai ágazat legújabb kezdeményezése is, amely kiemelten a nőket tekinti a jövő munkaerejének, s megnyerésük érdekében széleskörű nőbarát intézkedések bevezetését irányozzák elő az Európai Legjobb Gyakorlat az IKT-ágazatban dolgozó nők támogatására” elnevezésű kódexben.

-Ez mennyire válik alkalmazott gyakorlattá?

-Európa öt csúcstechnológiai óriása máris azon munkálkodik, hogy a nők számára vonzó munkahelyet teremtsen. A számok diktálta racionalitáson túl több olyan előnye van a női munkavállalóknak, amelyek egyre inkább előterébe kerülnek az egyre komplexebbé váló képesség-követelmények jelentkezésével. Közhely, hogy a nők egyszerre több dologra képesek párhuzamosan figyelni, és éppen ez az, amire már most is nagy szükség van.

- Mi szól a nők alkalmazása mellett?

- Alátámasztott tény, hogy a gyermekes nők sokkal felelősségteljesebben dolgoznak. Nem kevésbé szól a nők mellett, hogy a vásárlási döntések jelentős részét ők hozzák meg, így jobban tudják, mire is vágynak nőtársaik. De talán a legnagyobb fegyvertény az, hogy a nőket nagyobb arányban alkalmazó vállalatok produktivitása bizonyítottan magasabb, mint a nőkben kevésbé bízó társaiké.

Reméljük, hogy a résztvevők közül lesznek olyan igazán kiváló cégek, amelyek méltóak lehetnek arra, hogy Magyarország egyetlen Speciális ENSZ konzultatív státusszal bíró szervezeteként tavasszal az ő „nőstratégiájukat” is bemutassuk New-Yorkban az ENSZ „Nők Helyezete” Bizottságának 54-ik Ülésszakán.

A pályázattal kapcsolatos részletes információk elérhetők a Pályázat honlapján: www.legjobbnoimunkahely.hu

atv.hu

Ajánlom

További gazdasági híreink