Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2010-10-07 07:45:54

Új őrület pusztít: rohamszerű ivászat

Egyre több amerikai fiatal hódol az új ártalmas alkoholfogyasztási formának.

Minden negyedik gimnazista, valamint 18 és 34 év közötti fiatal amerikai vett részt a megelőző hónapban legalább egyszer rohamszerű ivászatban - állapították meg kedden nyilvánosságra hozott tanulmányukban az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) kutatói.

A gimnazisták közül azok, akik azt válaszolták, hogy szoktak italozni, 60 százalék rohamszerű ivást is folytat. A rohamszerű ivást úgy definiálta a CDC, hogy pár óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el.

A felmérésből az derült ki, hogy az adott korosztályon belül a férfiak 21, míg a nők 10 százaléka rohamszerű ivó. A jelenség a fehér fiataloknál gyakoribbnak bizonyult (átlagosan 16 százalék), mint a feketéknél (10 százalék).

Mint Thomas Frieden igazgató közleményében hangsúlyozta, a rohamszerű ivás számos egészségügyi kockázattal jár, beleértve a halálos autóbaleseteket, a szexuálisan átadható betegségekkel való fertőződést, a nemi erőszakot és a kábítószer-túladagolást is.

Miközben a rohamszerű ivók többsége nem alkoholista, gyakran úgy merülnek bele a túlzott alkoholfogyasztásba, hogy fel sem mérik annak kockázatait.

A CDC kutatói két felmérés önbevalláson alapuló adatait elemezték tanulmányukhoz. Az egyikben 412 ezer 18 évesnél idősebb fiatal amerikai felnőttet kérdeztek ki 2009-ben, a másikban pedig 16 ezer 14 és 18 év közötti diák válaszolt a kérdésekre.

A rohamszerű ivászat aránya az egyébként alkoholt fogyasztók körében államonként is változott: míg Tennessee államban 6,8 százalék volt, addig Wisconsinban 23,9 százalék.

A WHO becslése szerint alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható okok miatt évente világszerte 2,5 millió ember hal meg, beleértve a szív- és májbetegségek, az autóbalesetek, öngyilkosság és rák miatt elhunytakat is.

MTI

További híreink