Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2014-08-09 12:00:00

Botrányos társkereső: a hűtlenség vámszedői

„Cégünk a leghíresebb márkanév a hűtlenség és a házasoknak szóló társkeresés területén” - ezzel a meg­hök­kentő szöveggel hirdeti magát egy újabb félrelépést ajánló társkereső portál. A tisztességtelen szolgáltatást megbízhatóan nyújtó „világszerte megbecsült” cég immár a második debütáns a hazai piacon. A kommunikációs igazgató szerint a súlyos hazugságra épülő házasságok megjavulnak - ugyanakkor maga bevallottan monogám kapcsolatban él hosszú ideje, és sokként érné, ha a párja félrelépne. A Hetek cikke.

Botrányos társkereső: a hűtlenség vámszedői

A nyár a társkeresők egyik főszezonja. A klasszikus profilú cégek mellett egy ideje Magyarországon is megjelentek a kifejezetten házasok vagy elkötelezett párkapcsolatban élők számára, „alkalmi” hetero- és homoszexuális kalandokat egyaránt kínáló portálok. A teljes inkognitót ígérő nemzetközi cégek közül immár a második debütált a múlt héten hazánkban, melynek kommunikációs igazgatója, Christoph Kraemer szerint pár nap alatt már 2 ezer jelentkezőjük volt. Mint azt a Borstól a HVG-ig lenyilatkozta, ők nem escortszolgáltatásokat nyújtanak, náluk nem üzleti alapon, hanem kölcsönös beleegyezéssel, érzelmi alapon keresnek úgymond alkalmi felüdülést a boldogtalan emberek. A diszkréció garanciája szerinte az, hogy egyik fél sem akar kilépni a meglévő kapcsolatából, és felmérésük szerint a tagok 85 százalékának a házassága javult is – bár az nem derül ki, hogy hányan válaszoltak a kérdésre a 27 millió regisztrált felhasználóból. Szerinte a hűtlenséget nem ők találták fel, és senkit sem lehet erre rávenni, ha nem akarja.

Biztos az inkognitó

Kraemerék cége 12 éve működik 41 országban, 27 millió regisztrált taggal, ami állítólag 5 másodpercenként eggyel nő, bár ilyen ütemben már 75 milliónál kellene tartaniuk. A kommunikációs igazgató szerint a hagyományos társkeresőkben a tagok 30 százaléka házas, ami rengeteg bonyodalomhoz vezet – az ő esetükben azonban nyílt lapokkal játszanak, félreértés kizárva, a tagok nem ismerősi körben lépnek félre, ezért biztosan inkognitóban maradnak.

Fura számok

A 30 százalékos arányt eltúlzottnak tartja Móczár Rudolf, a hazai legnagyobb társkereső portál marketingigazgatója. „A Randivonalon a regisztrált házas felhasználók aránya alig haladja meg az 5 százalékot, így túlzónak érzem a 30 százalékos arányt. A férfi társkeresőink 7,5 százaléka, a női társkeresőink pedig alig 6 százaléka jelölte meg adatlapján, hogy „nem független” vagy „házas, de külön él”. Elvétve kapunk csak visszajelzést társkeresőinktől, hogy a „házas”, mint családi állapot eltitkolásra kerülne, így ez biztosan nem érint tömegeket” – tájékoztatta a Heteket Móczár.

Hozzátette: a több mint 2,5 milliós regisztrált taggal rendelkező, 15 éve működő Randivonal alapvetően a komoly párkapcsolatokat kereső felhasználókat vonzza, első számú célközönségét is a 30 év feletti, komoly szándékú egyedülállók jelentik. A tagság 82 százaléka komoly kapcsolatot keres, és 56 százaléka férfi.

A Randivonaltól eltérő céllal hozták létre tavaly a másik társkereső oldalukat, a viszony.hu-t. „Magyarország első, párkapcsolatban élőknek szánt diszkrét társkeresőjéről van szó, ahová havonta több ezren regisztrálnak be (számuk a napokban haladja meg az 50 ezret). Meglepő módon itt is csak a társkeresők alig egyharmada az, aki bevallottan házasságban vagy párkapcsolatban él, a többiek vagy függetlenek, vagy nem adták meg státuszukat. Úgyhogy a 30 százalékos arány maximum erre az oldalra lehet érvényes, de itt egyébként is bevallottan a házasoknak és párkapcsolatban élőknek szánt szolgáltatásról van szó.

További érdekesség, hogy kevés az eltérés a kapcsolatban álló (vagy konkrétan házas) női és a férfi társkeresők aránya között, a férfiak 32 százaléka, a nőknek pedig 29 százaléka jelölte meg adatlapján, hogy ő bizony házas, további 4-5 százalék pedig azt állítja magáról, hogy ugyan házas, de független, és körülbelül ugyanennyien élnek „nyitott kapcsolatban” – fejtette ki Móczár Rudolf. A Randivonal tapasztalatai alapján a kétfajta motiváció jól elkülöníthető egymástól, mert az első portálukat kifejezetten komoly szándékú egyedülállók keresik.

Frekventált piac

Mindenesetre Kraemerék hazánkra úgy tekintenek, mint félrelépés tekintetében a legfrekventáltabb piacra a kelet-európai térségben. Ennek oka Kraemer szerint az, hogy konzervatív beállítottságú társadalom lévén erős a tiltott dolgok iránti vágy.

Általában is a katolikus országokban nagy a szolgáltatásuk iránt a kereslet, méghozzá azért – és itt Kraemer egy brit szexológust idéz –, mert a bűntudatot a katolikusok a gyónással jól tudják kompenzálni. A vallásos megfelelés nálunk aligha játszhat szerepet, hiszen hazánkban minden kutatás a teljes elvallástalanodást tükrözi, a Hungarostudy 2013-as adatai szerint az egyházuk szerinti vallásgyakorlók aránya a magyar társadalomban mindössze 11 százalék. Kraemer harmadik érve a magyarországi igényre, hogy itt a házasságok nagyon rossz állapotban vannak, aminek orvoslásához a félrelépési portálokra szerinte égetően szükség van, mivel a válások aránya nálunk toronymagas, 67 százalék. Azon túlmenően, hogy ez az arány erősen túlzott – a KSH legfrissebb adatai szerint nem egészen 55 százalék –, azt még egyetlen mérvadó kutatás nem hozta ki, hogy a titkolt hűtlenség pozitívan hatna a rossz házasságokra.

Ezt erősíti meg a magyarok válóokainak régóta stabil sorrendje is: a férjeknél a hűtlenség áll az első helyen – nem a szexuális problémák –, a nőknél pedig az érzelmi elhidegülés és az alkohol után szorosan jön harmadik okként a megcsalás.
A sorrendben közrejátszhat az is, hogy hűtlenség esetén a férfiaknál eleve elnézőbb a társadalmi megítélés.

„Nyolc éve tartós és stabil kapcsolatban élek, és jelenleg nem tudnám elképzelni, hogy használjam” – válaszolta Kraemer arra a kérdésre, hogy saját társkereső portálját használta-e már. Mint mondta, nagyon fájna neki, és borzasztó sokként érné, ha párjáról kiderülne, hogy félrelépett. Viszont ha nem derül ki, akkor szerinte semmi gond nincs, nem kell válni, nincs anyagi és érzelmi veszteség, sőt, Kraemer a végén már azt is kijelenti, hogy társkeresőik több mint 90 százaléka szerelmes a házastársába.

Nem gyógyír

Egyrészt sohasem garantálható a félrelépés titokban maradása, másrészt egy ennyire durva hazugságra, a másik félrevezetésére épülő kapcsolatban pont a lényeg, az intimitás és őszinteség sérül, megkérdőjeleződik az egész kapcsolat értelme és valódisága. Szakemberek szerint a megcsalás nem gyógyír a házassági bajokra, sőt ellenkezőleg. A klinikai tapasztalatok azt mutatják: bár valóban társadalmi méreteket ölt a hűtlenség, de nyomában kapcsolatok, házasságok, családok és személyiségek szétesése jár – a hűtlen és az elárult fél személyisége egyaránt súlyosan sérül.

„Szakmailag egyetlen dolgot lehet megnézni: minek kapcsán tapasztalok nagyobb szenvedést, nagyobb szorongást. Pszichológusként nyilván azt fogom képviselni, amivel kapcsolatban azt látom, hogy az emberek lelkének, harmóniájának, kiegyensúlyozottságának jót tesz. Emiatt azt kell, hogy mondjam, hogy konzervatív álláspontot képviselek, mert sokkal gyakrabban látok monogám kapcsolatokban harmóniát – bár ott is rengeteg felszín alatti feszültség van, de érzelmileg mégis ez nyújt biztonságot. A hűtlenség nemcsak a kapcsolatokat, hanem az emberek önbecsülését és másokhoz való viszonyát is aláássa" – mondta el korábban a Heteknek Almási Kitti pszichológus.

"A partnerváltogatás egyik okának azt látom, hogy az emberek a kiüresedett kapcsolataikban önmagukat unják meg, ezért folyton új ingereket, új partnert keresnek, de egy idő után ez a viszony is az ismert rutinba torkollik. Ez egészen addig tart, amíg nem nézünk szembe önmagunkkal, és nem vesszük a fáradtságot arra, hogy a meglévő kapcsolatainkból és magunkból hozzuk ki a lehető legtöbbet” – szögezte le Almási Kitti.

Hetek

Ajánlom

További híreink