Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-06-25 18:37:55

Nem indítanak monitoring eljárást, de "szoros figyelemmel kísérik" Magyarországot

Monitoring helyett szoros megfigyelés alá vonja az Európa Tanács Magyarországot. A testület elé olyan kompromisszumos módosító javaslat került, amely a megfigyelési eljárás hivatalos megindítása helyett csupán azt mondja ki, hogy "szoros figyelemmel kísérik" a helyzet alakulását. A javaslatot a testület 149 igen szavazattal fogadta el 39 ellenében.

Nem indítanak monitoring eljárást, de "szoros figyelemmel kísérik" Magyarországot

Éles szóváltással kezdődött Strasbourg-ban a Magyarországgal kapcsolatos vita az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén. A monitoring eljárás ellenzői – többek között brit és török képviselők – szerint az Európa Tanácsnak nincs alapja Magyarországgal szemben fellépni, mert a kezdeményezés alapját képező dokumentum, a Velencei Bizottság elmarasztaló jelentése politikailag elfogult és egyoldalú volt.

„Nagyon veszélyes precedenst teremtene ez a határozat. Emlékeznünk kell arra, hogy a magyar kormány szabad és tisztességes választásokon szerezte a mandátumát. Nem a mi tisztünk megállapítani, hogy egy tagállam milyen módon él ezzel a mandátummal” – mondta Robert Neill brit képviselő.

Más felszólalók azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon olyan emberi jogi visszaélések és a jogállamiságot korlátozó lépések történtek, amelyek alapján indokolt a megfigyelési eljárás elindítása.

„Ez a döntés az Európa tanács legitimitásáról szól. Vajon védelembe vesszük-e az európai jogokat vagy becsukjuk a szemünket olyan tények előtt, amelyek megsértik ezt” – érvelt Mogens Jensen dán képviselő.

Kiállt Magyarország mellett az orosz delegáció is. Moszkva szerint az európai parlament minden évben oroszellenes döntéseket hoz, amelyek tele vannak képmutatással és kettős mércét alkalmaznak. Eközben Európában tömegesen megsértik az emberi jogokat, de ezekre az Európai Parlament egyáltalán nem reagál.

Jelenleg az Európa Tanács 47 tagja közül 10 tagállammal szemben folyik megfigyelési eljárás, többek között Albánia, Azerbajdzsán, Moldova, Montenegró és Oroszország ellen.

atv.hu

Ajánlom

További híreink