Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-06-19 14:16:18

Milliók jöhetnek – Európát is eláraszthatják a szíriai menekültek?

Az ENSZ adatai szerint 2012-ben 7,6 millióan váltak menekültekké. 1994 óta nem volt ilyen magas a szám, és a szíriai polgárháború miatt további kétmillió menekültre lehet számítani 2013 végéig.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) legfrissebb jelentése szerint a szíriai konfliktus katalizálja jelenleg a menekültszám növekedését. A beszámoló kitér arra is, hogy az összes menekült 55 százalékát öt ország – Afganisztán, Szomália, Irak, Szudán és Szíria – menekültjei teszik ki.

A jelentés rámutat: a fejlődő országokban húzza meg magát a menekültek 81 százaléka, ami 11 százalékkal több, mint egy évtizede.

Antonio Guterres, az UNHCR vezetője elmondta: a 7,6 milliós szám annyit jelent, hogy 4,1 másodpercenként válik menekültté valaki világon.

Az UNHCR közlése szerint ezek a számok magától a hivataltól, kormányoktól és más – nem kormányzati – szervektől származó adatokon alapulnak. Továbbra is – már 32 éve – Afganisztánból származik a világ legtöbb menekültje.

2012-ben a szomáliaiak adták a menekültek második legnagyobb csoportját, őket az irakiak követték. A szíriaiak negyedikek voltak a sorban.

Ezek a számok azonban nem tartalmazzák azt a további egymillió embert, akik az utóbbi hat hónapban menekültek el Szíriából. Az ENSZ szerint, ha ez a tendencia folytatódik, év végéig még kétmillió ember fogja elhagyni Szíriát. A következő hónapokban az várható, hogy a szír menekültek egy részét európai országok fogják befogadni.

A jelentés arra is kitér, hogy Maliban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is észrevehetően nőtt a menekültek száma.

atv.hu / BBC

További híreink