Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-05-26 08:05:00

Több száz milliós ingatlant kap az államtól a Cserkészszövetség

Két nagy értékű ingatlant kap ingyenesen a Magyar Cserkészszövetség az államtól. Az országgyűlés előtt fekvő javaslatba, amely eredetileg önkormányzati és egyházi tulajdonba adásról szólt, belekerült az, hogy a nagykovácsi Tisza-kastélyt és egy kecskeméti műemléképületet is tulajdonba kaphat a társadalmi szervezet. Az ATV Híradó úgy tudja: eredetileg az államtitkári értekezleten sem a fejlesztési, sem a belügyi tárca nem támogatta az elképzelést. A nagykovácsi polgármester szerint ők már korábban ígéretet kaptak arra, hogy szociális és oktatási céllal megkaphatják az ingatlant.

Több száz milliós ingatlant kap az államtól a Cserkészszövetség

Sok pénzt már látott a nagykovácsiban lévő Tisza-kastély parkja. De a kastély vonzerejét az egyik kereskedelmi tévé is felismerte: a Csillagvirág klinika is ebbe az 1840-ben épült kastélyba költözött.

Egy múlt héten benyújtott törvényjavaslat, amely eredetileg az állami tulajdonú ingatlanok önkormányzati és egyházi tulajdonba adásáról szól, a Magyar Cserkészszövetségnek ingyenes tulajdonába adja a parkkal együtt. A feltétel csak annyi, hogy minden teher is a Cserkészszövetséget illeti majd. A kilencedik paragrafusból az is kiderül, hogy egy kecskeméti műemlékingatlan is a cserkészeké lesz. E két pont miatt utólag egy módosítással a javaslat címébe az is bekerült: az önkormányzatok mellett a társadalmi szervezeteknek is tulajdonba lehet adni állami vagyont.

Példátlannak tartja Nagykovácsi független polgármestere, hogy több éve tárgyal már arról a kormányzatokkal, hogy az önkormányzat leromlott hivatala helyett hasznosíthassa a kastélyt a helyiek érdekében. Legutóbb decemberben Németh Lászlónétól erre ígéretet is kapott.

„A Nemzeti Fejlesztési miniszterasszonytól kaptam egy levelet azt hiszem december 21-én, amelyben tudatja, hogy egyetért azzal, hogy az önkormányzat közhasznú célokra hivatali, gyermekjóléti, oktatási, szociális intézménynek kértük” – mondta el Bencsik Mónika, Nagykovácsi polgármestere.

„Ebben a Nemzeti Vagyonkezelő is támogatta a helyieket” – teszi hozzá a polgármester. A hivatalok és a járási kormányablak is egy lerobbant földszintes épületben található.  Ám néhány napja érkezett Felkai Lászlótól, a belügy helyettes államtitkárától az értesítés, hogy az állam más célra kívánja hasznosítani.

Az épületből az év elején kiköltözött a mezőgazdasági szakiskola. Ám a területen panzió, konyha, étterem, szolgálati lakóház, irodák és kisállat-istálló is van.

A Magyar Cserkészszövetség honlapján csak 2009-es gazdálkodás adatai lelhetők fel: eszerint a 25 milliós támogatásból 16 millió pályázati pénz. Nagykovácsitól 5 kilométerre viszont egy veszteséges cég cserkészparkot üzemeltet. Egy hónapja viszont a cserkészek újabb céget hoztak létre a cserkész vezetők képzése mellett rendezvényszervezési céllal – derül ki a HVG április 20-i számából.

A tulajdonba adásról szóló javaslat részletes vitáját a héten kezdi az országgyűlés.

atv.hu

Ajánlom

További híreink