Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-05-24 07:25:59

Londonban minden hetedik ember muzulmán: az iszlám Nagy-Britanniában

Az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte David Cameron brit miniszterelnök azt, hogy két támadó a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára késekkel megölt egy brit katonát szerdán. Az óvatos megfogalmazás oka feltehetően az, hogy Nagy-Britanniában, különösen Londonban rendkívül magas a muszlimok száma. Áttekintés a brit-muszlim helyzetről.

Londonban minden hetedik ember muzulmán: az iszlám Nagy-Britanniában

Ahogy beszámoltunk róla, szerdán megöltek Londonban egy brit katonát. A támadás a brit főváros délkeleti negyedében, Woolwich kerületben történt, ahol két férfi késekkel a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára megölt egy embert. Tanúvallomások szerint a két gyanúsított „Allahu akbar” kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó fiatalembert. Előbb elütötték autóval, majd machetével, késekkel és bárddal végeztek vele. A kiérkező fegyveres rendőri egység több lövéssel megsebesítette a terroristákat, akik a rendőrökre is rátámadtak. Kiderült, mindkettejüket ismerték már a biztonsági szolgálatok évek óta, de nem gondolták róluk, hogy ilyen támadást terveznek.

Mindenki szerette

Csütörtökön a hatóságok megnevezték az áldozatot. Lee Rigby dobos volt a hadsereg zenekarában. A 25 éves férfinak volt egy kétéves kisfia is. A védelmi minisztérium azt is közölte az áldozatról, hogy társai körében nagyon népszerű volt, mindenki szerette.

David Cameron brit miniszterelnök az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte a katona ellen elkövetett merényletet. Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt csütörtökön felolvasott nyilatkozatában kijelentette: nincs olyan eleme az iszlám vallásnak, amely igazolhatná a gyilkosságot.

Rohamosan növekszik a muszlimok száma

Hundt Anna tanulmánya szerint 1951-ben 23 ezer muszlim élt az Egyesült Királyságban, 1961-re ez a szám 82 ezerre nőt. 369 ezres létszámmal 1971-re a muszlimok jelenléte tíz év alatt három és félszeresére nőtt. 1981-re már 553 ezer muszlim élt az országban, de 1991-ben lépték át a milliós határt.

A The Muslim Council of Britain oldalán elérhető statisztikai adatok szerint az országban élő muszlimok száma 1,6 millió volt 2011-ben. Ebből Angliában és Wales-ben 1,54 millió, míg Skóciában 40 ezer muszlim élt. Tower Hamlets-ben a lakosság 36 százalékát tették ki, míg Newhamben 24 százalékát. A Guardian 2002-es felmérése alapján viszont a muszlim lakosság száma akkor elérte az 1,8 millió főt. Londonban azonban ezek az arányok eltolódtak, itt ugyanis a 7,2 millió lelket számláló teljes lakossághoz képest 1 millió muszlim élt.

700 mecset, 950 szervezet

"Jelenlétüket országszerte mintegy 700 mecset és imahely jelzi, valamint iszlám oktatási központok Londonban, Oxfordban, illetve egy iszlám alapítvány (Islamic Foundation) Markfieldben" - állapította meg Hundt Anna tanulmányában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy "a brit muszlimok nagy része rendelkezik a brit állampolgársággal, tehát jelentős politikai tényezőt jelentenek." 2005-ös adatai alapján az országban összesen 950 muszlim szervezet működött.

Invázió?

"Korunkban az iszlám egy újabb, már jó ideje tartó, ezúttal nem tűzzel és vassal, hanem demográfiai eszközökkel folytatott európai inváziójának lehetünk a tanúi" - állapította meg Liptay Lothar.  "A tömeges muszlim bevándorlás Európába, valamint a fundamentalista iszlámtérhódítása a bevándorlók között jelentős biztonsági kockázathoz vezetett a nyugati világban" - szögezte le tanulmányában Kiss Álmos Péter.

Muzulmánok imádkoznak a Ramadán kezdetén Kelet-Londonban

Az angolosan.hu oldal is arról számolt be 2011-ben, hogy "Nagy-Britannia egy iszlámosodási folyamaton megy keresztül", figyelembe véve, hogy minden évben egyre többen veszik fel az iszlám vallást az országban. "Nagy-Britanniában a muzulmán vallású népesség száma a 2001-es 1,65 millióról, 2010-re 74%-kal, mintegy 2,87 millióra nőtt" - tették hozzá a fenti statisztikáknál egy millióval magasabb számot idézve.

Az Origo pedig már 2008-ban megállapította, hogy "Muszlimként élni Londonban könnyebb, mint bárhol Európában, mivel még a buszvezető és a hentes is muzulmán, és beilleszkedni sem kell sehová." A legaktívabb és legfontosabb iszlám központba, a Londoni Központi Mecsetbe egyébként a két fő muszlim ünnepen (Eids) évente ötven ezer ember látogat el - derült ki a londonkalauz.hu honlapjáról.

Az EU ötöde

A Hetek 2009-ben azt közölte egy brit napilap nyomán, hogy "az Európai Unió lakosságának egyötöde muszlim lesz 2050-re." A Telegraph megállapításaiból úgy idéztek: "az őslakosok születési rátája folyamatosan csökken, ezzel egyidejűleg pedig rohamos mértékben nő a muszlim bevándorlók aránya az európai országokban." Hozzátették azt is, hogy a folyamattal járó következményekről kevesen mernek beszélni. "Egyesek úgy vélik, Európa fennállásának legsúlyosabb válságát éli át." 2008-as adatok szerint az "Európai Unió összlakosságának 5 százalékát tették ki a muszlimok. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 30 évben Európa muszlim népessége több mint duplájára nőtt."

Kampány a közéletben

Egy másik oldal felidézte, hogy 2011-ben "Nagy-Britanniában egy muszlim csoport kampányba fogott, hogy tizenkét brit várost – köztük Londonisztánt – független iszlám állammá alakítson." Ugyanakkor a muszlimoknak hatása van a szociális segélyekre is: "a muszlim bevándorlók tízezrei gyakorolják a poli- vagy bigámiát, hogy mind nagyobb szociális segélyt csikarjanak ki a brit államtól." A cikk szerint a többszörös házasságokat a multikulturális politikai szemlélet tette lehetővé, "mely speciális jogokkal ruházta fel a muszlim bevándorlókat, akik pedig követelik, hogy a saría törvénye a brit jogrendszerben és a szociális segélyrendszerben is helyet kapjon."

Muzulmánok imádkoznak Londonban a Hyde Parkban

Hundt Anna értekezésében a brit muszlimok közjogi szereplésének kezdetét a 80-as évekre datálja. Tanulmánya szerint elsőként az iskolákba szerették volna bevezetni az iszlám előírásoknak megfelelő ételek választhatóságát, és küzdöttek  az iszlám vágóhidak építéséért.

Az oktatási rendszerben is értek el eredményeket, ám 1989-ben fordulat következett be:  a „Rushdie-botrány”, az Öböl-háború és a BBC 1993-as Panorama című műsora negatív jelentésekkel ruházta fel az iszlám világot - foglalta össze Hundt.

atv.hu / ST

Ajánlom

További híreink