Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-03-20 15:39:52

TGM: a diákok az egész társadalomnak példát mutatnak

A jelenlegi körülmények között a régi módszerekkel az ellenzék aligha lehet sikeres a következő választáson – vélekedett Tamás Gáspár Miklós az ATV Start című műsorában. A filozófus szerint az ellenzék győzelme már csak azért sem lehetséges, mert az ellenzéki pártok egy része szélsőjobboldali, politikájuk pedig a választási rendszerrel ellentétben a sokpártrendszerre épül.

TGM: a diákok az egész társadalomnak példát mutatnak

TGM szerint ezért ebben az új helyzetben a társadalomnak meg kell szerveznie önmagát, ahogyan tette azt 1987 és ’89 között, amikor a civil társadalom önszerveződésével sikerült a világ egyik legszilárdabb rendszerét megdönteni. TGM úgy véli, nem lehet a társadalom jövőjét a négy évente esedékes választásokra bízni, ahogyan azt az emberek egyébként a polgári demokrácia normális állapotában is tévesen gondolják.

A filozófus szerint a sztrájkok és népbizottságok szervezése mellett új szakszervezetekre is szükség van, az ugyanis tűrhetetlen, hogy a mostani szakszervezetek egy ilyen súlyos szociális helyzetben is passzívak maradnak. TGM szerint a diákmozgalom példája mutatja, hogy energiával, hittel, ésszel és humorral meg lehet változtatni egy ország politikai hangulatát,  el lehet kezdeni átalakítani politikai kulturáját. Mint fogalmazott, a diákmozgalom szerveződése önmagában példája annak az új fajta, konszenzuális részvételi demokráciának, amire szükségünk van. Hozzátette, az, hogy a Fidesznek ilyen mértékben sikerült szétvernie a képviseleti kormányzatot, és a polgári demokrácia szokásos rendszerét, jól mutatja, amit egyébként a Fidesz is hangoztat, hogy a rendszer kiüresedett. Annak idején az államszocializmust sem véde meg senki, és most a polgári demokrácia védelmében is csak néhány ezer értelmiségi emelte fel a szavát, persze nagyon helyesen – jegyezte meg a filozófus.

TGM azt is elmondta, a szélsőjobboldal erős támogatottsága az egyetemeken már egy régi történet, hiszen ez tíz évvel ezelőtt is így volt. A diákmozgalom létrejöttével viszont most az új baloldal is megszületett, amely – mint fogalmazott – már nem az a baloldal, amelyik a parlamentben untat valamennyiünket nap mint nap.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További híreink