Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-03-04 05:10:50

Döglött ló húsa, disznómirígy, sok paprika: parasztkolbász recept magyarosan

Az igazi lóhús-botrányt nem külföldön, hanem itthon kell keresni, állította egy Zala megyei lókereskedő az ATV Szabad Szemmel című műsorában. Beszélt hamisított lóútlevelekről, megvesztegetett állatorvosokról és „disznóvá vált” lovakról.

Döglött ló húsa, disznómirígy, sok paprika: parasztkolbász recept magyarosan

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Megdöbbentő és egyben gyomorforgató dolgokat állít az a 17 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Zala megyei állatkereskedő, aki önmagát sem kímélve fedte fel az élelmiszergyártás sötét oldalát. Az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap sugárzott riportnak a hetek óta címlapokon olvasható európai léptékű lóhúsbotrány ad aktualitást. A feltárt összefüggésekből sokadszorra derül ki, hogy mi, magyarok, nem hogy nem vagyunk érintettek az ügyben, hanem éppen ellenkezőleg: a helyzet sokkal súlyosabb, mint eddig tudhattuk. 

A kereskedő elmondta, vágásra tenyésztett lovakat vitt olaszországi vágóhidakra, ám évek óta hamis papírokkal dolgozott. Ennek az az oka, hogy az Európai Unióban kötelező lóútlevelek kiadása annyira lassú Magyarországon, hogy a szabályok betartásával képtelen lett volna határidőre szállítani.

„Szereztünk útlevelet: másik ló útlevelét. Voltak a piacon hamis útlevelek, végül én is kénytelen voltam lóútlevelet hamisítani, rákényszerített a rendszer” – állította a műsorban a zalai kereskedő. 

Mint mondja, lovanként ötezer forintot kellett adnia az illetékes állatorvosnak, hogy elnézze, ha a lovakat nem megfelelő papírokkal szállították külföldre. A kereskedő bevallotta: több mint kilenc millió forint kenőpénzt fizetett ki e célra 2005 és 2012 között, vagyis hét év alatt legalább 1800 lovat vitt hamis papírokkal Olaszországba. Tavaly év végén azonban elege lett az üzletét lefölöző, korrupt rendszerből, és feljelentette az őt sarcoló hatósági állatorvost. 

Mindeközben a lóhús legnagyobb felvevő piaca, Olaszország, a sorozatos hamisítások miatt kitiltotta vágóhídjairól a magyar lovakat. A kereskedő szerint ugyanakkor a marha- és disznó hiánnyal küzdő magyar vágóhidak szívesen fogadják a kétes eredetű, sokszor román lovakat is. Kolbásztölteléknek, és persze szigorúan feketén. 

„Először egy idős lovat vittünk az egyik hazai vágóhídra. Ott lelőtték, feldolgozták, és két nap múlva parasztkolbászként a piacra került. Akkor jelezték, hogy nem fontos élő lovat behozni, jöhet elpusztult ló is” – hangzott el a műsorban, majd az is kiderült, ezt követően vittek elhullott lovat is feldolgozásra, ami két nap múlva parasztkolbászként akár Budapesten is feltűnt. 

A férfi szerint annyira nincs mit a kolbászba aprítani egyes magyar vágóhidakon, hogy a lóhús mellett Nyugat-Európából ideszállított állati szemetet is raknak húsáruk töltelékébe. „Láttam ezen a vágóhídon Franciaországból behozott húsipari melléktermékeket. Ezek összelapított bálákban jöttek: disznómirigyek, melléktermékek voltak, és a töltelékáruba kerültek” – tette hozzá a lókereskedő.  

Állítása szerinte a magyar kolbászok és szalámik egy része azért van túlfűszerezve, túlpaprikázva, hogy ne lehessen se látni, se érezni, miből készültek valójában.  

"Előfordulhat..." - megszólalt az államtitkár

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elképzelhetetlennek tartja a többnapos elhullott állatok vágóhídon történő feldolgozását, ugyanakkor elismerte, hogy a szigorú ellenőrzések mellett előfordulhat éjszakai feketevágás, amelynek felderítése a hatóságok feladatkörébe tartozik.

Gőgös Zoltán szocialista agrárpolitikus, volt államtitkár szerint pedig a magas ÁFA az oka annak, hogy az országba érkező hústermékek egy része nem hivatalos csatornákon keresztül kerül a forgalmazókhoz, ezek nagy részével  azonban nincsenek minőségi problémák. Az MSZP agrárpolitikusa szerint fontos lenne az illegális vágások visszaszorítása, ezt azonban nehezíti a kormány azon döntése, amelynek értelmében az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetése és az állatorvosi hatóság irányítása a megyei kormányhivatalok irányítása alá kerültek. Kardeván Endre vitatta a Gőgös diagnózisát.

atv.hu

Ajánlom

További híreink