Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-03-01 14:32:00

A bojkottfelhívás dacára húszezren futottak maratont Jeruzsálemben

Közel húszezren álltak rajthoz a harmadik alkalommal megrendezett jeruzsálemi maratoni futóversenyen a Palesztin Felszabadítási Szervezet bojkottfelhívása ellenére. A viadalt az etióp Abraham Kabeto Ketla nyerte 2 óra 16 perc 29 másodperces pályacsúccsal.

A bojkottfelhívás dacára húszezren futottak maratont Jeruzsálemben

A PFSZ a sportesemény bojkottjára szólított fel, mivel az útvonal áthaladt több, 1967-ben elfoglalt, arabok lakta kelet-jeruzsálemi városrészen is. A Damaszkusz-kapunál többtucatnyi tüntető fogadta a futókat, de a nagy erőkkel, mintegy ezer fővel jelen lévő rendőrség megakadályozott minden rendzavarást. Izrael annektálta a város hatnapos háborúban elfoglalt keleti felét. Jeruzsálem a zsidó állam örök és oszthatatlan fővárosának, de ezt nem ismerte el a nemzetközi közösség és a palesztinok is igényt tartanak fővárosukként Kelet-Jeruzsálemre.

A Jeruzsálem Maratont Nir Barkat, a város fiatal, amatőr futó polgármestere kezdeményezte három évvel ezelőtt. Célja a város nemzetközi megítélésének megváltoztatása volt. Azóta minden évben nő az indulók száma, és mivel ilyenkor az útelzárások miatt lehetetlenné válik a közlekedés, még az iskolák is bezárnak a verseny napján.

A mostani maratonra ötvenkét országból – köztük Magyarországról – mintegy 1750 futó érkezett, nemzetközi hírességek is, például Annalisa Minetti vak paraolimpiai futónő vagy a francia TV túlélő-showjának győztese.

atv.hu, MTI

Ajánlom

További híreink