Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-02-26 12:34:59

Olasz választások: így verte meg Berlusconiékat egy komikus

Az Öt Csillag Mozgalom négy éve még nem is létezett. Jelöltjeik nem rendelkeznek parlamenti tapasztalatokkal, pártokra lebontva mégis ők gyűjtötték be a legtöbb szavazatot. A mozgalom létrehozója és vezetője egy volt komikus, Beppe Grillo, aki a kampány során egy furgonban körbeutazta egész Olaszországot. A piac most attól tart, hogy Grillo megbéníthatja az olasz parlamentet, az ország pedig visszaránthatja az uniót az adósságválságba.

Olasz választások: így verte meg Berlusconiékat egy komikus

Az olasz választások legnagyobb meglepetése lett a komikus Beppe Grillo, aki – a két nagy pártszövetségen kívül állóként – pártokra lebontva begyűjtötte a legtöbb szavazatot. Grillo abszolút unortodox módon vágott bele a politikai pályába: miközben riválisai a tévében és más hagyományos úton hirdették politikai programjukat, ő egy furgonnal, 77 olasz várost járt be, hogy a zsúfolt tereken vázolja fel terveit az embereknek. 

Grillo, illetve az Öt Csillag Mozgalom programja könnyen összefoglalható: le szeretnének számolni a képviselői privilégiumokkal, a katonai kiadások megszorításával szeretnék támogatni a munkanélkülieket, csökkentenék a vállalatvezetők fizetését, mindenkinek biztosítanák a szélessávú internetet, kerékpársávokat építenének ki, valamint megadnák a gyermekvállalás jogát a papoknak, hogy azok „ne molesztálják mások gyerekeit”.

Beppe Grillo

„Olyan mintha civilizációs változást is látnának, nem csak politikait. Olaszország hátat fordított a politikai osztályának, egy új közösségi nyelv és becsület tölti föl a vákuumot” – nyilatkozta még a választások előtt pénteken Grillo. Mozgalmának pedig óriási a támogatottság, ami nem csak a választási eredményein látszik, hanem azon, hogy pénteken 100 ezer ember előtt tartott beszédet, ahol nyilvánosan üzent az olasz politikai elitnek. „Vége, adjátok föl, be vagytok kerítve” – mondta Grillo a tömeg előtt, amely transzparenseken követelte: „véget szeretnénk vetni a sötétségnek”.

A pénteki tömegrendezvény azonban csak a csúcspontja volt Grillo kampányának, aki egy furgonban végigutazva sikeresen megszólította Olaszországot.

Az olasz választási eredmények ilyen fordulata azonban szinte pánikszerű reakciót váltott ki a gazdasági szereplőkben, akik abban bíztak, hogy a balközép jelöltje, Pier Luigi Bersani, valamint a technokrata miniszterelnök, Mario Monti pártja alakíthat koalíciót – ez lett volna a piacok számára legkedvezőbb forgatókönyv. Szakértők attól tartanak, hogy Grillo igazi mumus lehet a piacok számára (főként azon javaslata, hogy népszavazást ír ki az euróövezet elhagyásáról, valamint az, hogy ideiglenesen felfüggesztheti az olasz államkötvények utáni hozamok kifizetését). Úgy tartják, hogy a választási eredmények megbéníthatják a parlamentet, vagy egy gyenge balközép koalíciót eredményezhetnek, ami akár néhány hónap alatt összeomolhat. Grillo – érvelnek többen – egy populista „politikaellenes” kísérletként is elkönyvelhető, de a mozgalom sikerének az lehet a vége, hogy Európa ismét visszasüllyed az adósságválságba.

Az elmúlt két évtized leghosszabb recessziójában vergődő Olaszországnak azonban a háta közepére sem hiányzik egy politikai patthelyzet.

Maga a 64 esztendős Grillo azonban biztosan nem lesz képviselő, 1980-ban ugyanis vétkes fél volt egy közlekedési balesetben, melyben több ember életét vesztette. De erre nincs is szükség, mert mozgalma teljes mértékben alulról szerveződik. „Grillo nem a főnök – csak azért van itt, hogy kiválassza a megfelelő embereket a mozgalomba. Az irányítás felelőssége azonban a miénk, állampolgároké lesz” – közölte a brit Telegraph-fal a 33 esztendős Alessandro di Nicola, aki építőmunkásként jelenleg komoly esélyekkel pályázik a Rómában található tartományi tanács egyik székére. Az 52 esztendős Laura Pizzotti pedig - aki „civilben” informatikus, de jelenleg szenátusi pozícióra pályázik - elmondta: a „grillininek” becézett politikusok bizonyos feltételek mellett nyitottak a más pártokkal való együttműködésre. „Azért leszünk ott, hogy Olaszországnak jó legyen, ez pedig azt jelenti, hogy nem állítjuk meg a parlamenti munkát” – igyekezett eloszlatni az aggodalmakat Pizzotti.

A választások eredménye

Ahogy beszámoltunk róla, a végleges számítások szerint valamivel több mint 124 ezer szavazat választja el egymástól az olasz bal- és jobbközép pártok választási eredményét. A képviselőházban a balközép 340, a jobbközép 124 mandátumot szerzett, a szenátusban 119-116 az állás - közölték kedden Rómában.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) az alsóházban 108, a felsőházban 54 helyet szerzett, a Monti-lista pedig 45 képviselőházi és 18 szenátusi székhez jutott.    

Silvio Berlusconi korábban azt ígérte, pezsgőt bont, ha a Mario Monti vezette centrumpártok nem jutnak be a parlamentbe. "Nem iszom le magam, de néhány üveget kibontok. Monti ugyan bejutott, de szövetségesei kimaradtak" - mondta kedden a médiacár saját kereskedelmi tv-csatornáin.

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke kijelentette, "most mindenkinek mérlegelni kell, mi hasznosabb az ország számára". Kizárta az ismételt választás lehetőségét, amivel kaput nyitott a balközéppel való esetleges koalíció előtt. Egyedül a Montival való szövetségre mondott nemet. Hozzátette, hogy a választások után negatívba fordult piacok "bolondok", senkit sem érdekel igazán a hosszú lejáratú államkötvények hozama.

Ezzel egy időben Angelino Alfano PdL-főtitkár arra szólította fel a belügyminisztert, ne nyilvánítsa hivatalosnak az eredményeket a külföldi olaszok voksainak megszámlálása előtt. A PD politikusai sem zárták ki teljesen a PdL-lel való "esetleges szövetséget".

Nagykoalíció helyett az 5 Csillag Mozgalom civiljeivel sürgetett megállapodást a balközéphez tartozó Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) hangoztatva, hogy egy "Bersani, Berlusconi, Monti paktum a demokrácia halála lenne".

A választásokon nyertes Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára rövid keddi nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy "felelősségteljes döntésre" van szükség.

Beppe Grillo egy kampányrendezvénye [olasz nyelven]:

atv.hu / The Telegraph / Economist / YouTube

Ajánlom

További híreink