Egyéb

2013-02-23 15:21:33

Orgiák Vatikánban? – ez állhat a lemondás hátterében

Röviddel a pápaválasztás előtt újabb botrány robbant ki a Vatikánban. A Sme c. szlovák napilap olasz lapértesülésekre hivatkozva azt állítja, XVI. Benedek nem elsősorban egészségi állapota, hanem egy titkos belső jelentés miatt mondott le. A jelentés egyik készítője,Jozef Tomko szlovák bíboros, aki a lap szerint korábban a Szentszék ún.belső elhárítása vezetőjének számított – írja a Világszám internetes portál.

Orgiák Vatikánban? – ez állhat a lemondás hátterében

A Sme azt állítja, hogy a La Repubblica cikksorozata szerint a pápa megrémült az állítólagos jelentéstől, amely szexorgiákról, hatalmi harcokról és pénzügyekről szól, magasrangú vatikáni tisztviselők köreiben.A cikksorozat szerzője a La Repubblica újságírónője, Concita De Gregorio volt.A jelentés több, mint 300 oldalas, amelyet három bíboros készített el a pápa részére, egyikük, és a lap szerint a legbefolyásosabb, Jozef Tomko szlovák bíboros volt, akit a Sme munkatársa nem tudott elérni..

XVI. Benedek december 17-én kapta kézhez a jelentést, a lap újságírónője szerint ekkor hozta meg döntését, amelyet már régóta fontolgatott. Az információk forrása állítólag olyasvalaki, aki a közel állt a jelentés szerkesztőjéhez. A titkos, cím nélküli jelentés két, kemény lapba van bekötve, és az újságírónő, De Gregorio szerint a vatikáni állapotok pontos leírását, "konkoly és a rossz halak pontos térképét" tartalmazza. A konkoly és a rossz hal az evangéliumban a rossz embereket jelöli, akik befurakodtak a hívők közé.

A korábbi VatiLeaks botrány kivizsgálása alapján a jelentés arra utal, hogy a Vatikánban lobbi-hálózat működik. A három bíboros jelentésében felosztották a csoportokat az egyes kongregációkhoz való kapcsolatuk és földrajzi származásuk szerint .

A jelentésben többek között szaleziánusok, jezsuiták, lombardok, liguriaiak szerepelnek. A hálózat közös nevezője a lap szerint a szexuális irányultság. Mivel a homoszexualitás az egyház szerint bűn, a La Republicca szerint egyes vatikáni tisztviselők zsarolhatók. A jelentés szerint több magasrangú vatikáni tisztviselőt zsaroltak homoszexualitásuk miatt - laikusok részéről, akikhez "világias jellegű" kapcsolatok fűzték őket.

Világszám

További híreink